Mozaik

Először láttak kék bálnát a Vörös-tengeren

Óriási meglepetésben volt része a napokban az Aqaba-öbölnél bámészkodó turistáknak, amikor megjelent a Vörös-tengerben a Föld egyik legnagyobb teremtménye, írja az MNN.

Mostanáig soha egyetlen kék bálnát sem láttak ebben a tengerben, az eset pedig számos kérdést felvet, miként és miért úszott el odáig ez a fenséges tengeri emlős.

Bár a kék bálnák a világ szinte összes óceánjában megtalálhatók, általában távol maradnak olyan vizektől, amiket jórészt szárazföld határol. Ami még gyanúsabb, hogy a kék bálnák ebben az időszakban inkább a hidegebb tengerek felé veszik az irányt. A Vörös-tengerben látott állat tehát nemcsak egyszerűen eltévedt, hanem a bálnák számára eddig teljesen felfedezetlen terepre úszott.

Mivel a kék bálnák gyakran egyedül utaznak, a szóban forgó példánynak jó eséllyel nincs társa, és egyedül lehet az egész tengerben. Szakértők most amiatt aggódnak, hogy nem talál majd elég élelmet a vízben, mert főként világítórákokat eszik, amiből nincs túl sok a meleg vizű tengerekben.

Europress/AFP/Biosphoto/Christopher Swann

A tudósok egyelőre csak tippelgetnek, hogy miért választotta ezt az útvonalat a bálna. Elveszhetett, de az is lehet, hogy beteg. Az is elképzelhető, hogy egyszerűen bennragadt a Vörös-tengeren, hiszen a kék bálnák mércéjében ez nem egy túl nagy terület. Mindenesetre az elkövetkező napokban, hetekben megpróbálják lekövetni a mozgását.

A kék bálnák csupán a méretük miatt is látványosságnak számítanak a tengerekben, pláne akkor, ha váratlanul bukkannak fel. Ők ártalmatlanok az emberekre, fordítva viszont ez már nem mondható el. Populációkat a hangszennyezés, a halászhálók és a globális felmelegedés hatásai is veszélyeztetik.

Napjainkban megközelítőleg 10-25 ezer kék bálna él az óceánokban, de lassan szaporodnak, ami szintén nem válik az előnyükre.

800 kilogramm műanyagot találtak egy elpusztult bálnában
A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik