Mozaik

40 új tengeri rezervátum létesül

A cél közös: megóvni az óceánok ökoszisztémáját.

Több mint 20 ország 40 újabb tengeri rezervátum létrehozására kötelezte el magát az óceánok védelméről Washingtonban tartott minapi csúcstalálkozón. A tengeri rezervátumokban korlátozzák majd a kereskedelmi halászatot, a kőolaj-és gázkitermelést és más emberi tevékenységet, amely hatással van az óceánok ökoszisztémájára.

Kirindy-mite, Madagaszkár - Fotó: unesco.org

Az új tengeri rezervátumok kiterjedése eléri az 1,19 millió négyzetkilométert – írta az MTI.

Az Egyesült Államok létrehozza első tengeri természetvédelmi területét az Atlanti-óceánon az új-angliai fenékhegyvidék térségében. A 12,7 ezer négyzetkilométeres terület víz alatti hegyeiről, kanyonjairól ismert.

Néhány hete az USA  már létrehozta a világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát Hawaii körül, négyszeresére növelve a 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező térség váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

bioIsla Cozumel (Mexico)

Nagy-Britannia bejelentette, hogy kétszeresére növeli tengeri rezervátumainak területét, amely így az évtized végére eléri a négymillió négyzetkilométert. Az Atlanti-óceáni St. Helena és Ascension szigetek térségében és a dél-csendes-óceáni Pitcairn szigeteknél hoznak létre újabb, teljes körű védelmet élvező természetvédelmi területet, ahol betiltják a kereskedelmi halászatot.

St. Helena térsége több bálnapopulációnak ad otthont, míg Ascension szigete a dél-atlanti térség a közönséges levesteknősök legnagyobb tanyája a dél-atlanti térségben.

bioalbayfülöpszigetek

Itt olvashatsz a világ biorezervátumairól és a Európa Amazonasáról – mely Magyarországon található.

Képeink illusztrációk – Fotó: unesco.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik