Mozaik

Két hatalmas bálna bukkant fel az Adrián

Veszélyeztetett fajnak számítanak, számítások szerint mindössze néhány ezer példány él belőlük.

Két hatalmas barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, Mali Losinj partjainál – közölte hétfőn a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet, amelynek munkatársai két órán át figyelhették meg a nagy termetű állatokat. A bálnák a Mali Losinj-i öböltől öt és fél kilométerre, óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. Egészséges, 17-18 méter hosszú felnőtt példányok voltak, 10-15 percenként bukkantak a felszínre – olvasható a közleményben.

Sirályokat videóztak, amikor egy csapat púpos bálna emelkedett ki a vízből
Frázisnak tűnhet, pedig tényleg így van: az életben vannak váratlan, és soha nem felejthető élmények.

A kutatók a megfigyelés alatt adatokat gyűjtöttek a bálnák viselkedéséről, mintát vettek a bőrükről, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk és fényképeket is készítettek róluk. A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Fölközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek.

Ez is Mali Losinj:

Egy sziget, ahol minden delfinnek saját neve van
Az örökbefogadást követően jöhet a keresztelő.

A barázdásbálnák veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk. Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett – közölte az intézet. Az Adriai-tengerben jellemzően nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Alma (Jabuka) szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna. Az intézet felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok békések, ugyanakkor ne közelítsék meg, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. (MTI)

Kiemelt kép: Facebook/Blue World Institute

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik