Mozaik

Hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát

Elpusztítják a tengeri moszatokat és a korallokat, aggasztó hatással vannak az emberiségre.

A bolygó óceánjait érintő hőhullámok száma erőteljesen megnőtt, a tudósok felfedezték, a tengeri élővilág ugyanúgy pusztul, ahogy a nagy erdőterületek, és azok élővilága. Ez a pusztulás az emberiség számára is nagyon káros, hisz az óceánok érintettek az élelmiszer fogyasztásban, a viharvédelemben és a szén-dioxid atmoszférába történő eltávolításában, valamint az oxigén visszajuttatásában is.

A kutatásokból kiderül, hogy a globális felmelegedés fokozatosan növeli az óceánok átlaghőmérsékletét, de egy új kutatás az óceánhőhullámok olyan elemzésére is kitér, melynél a hőmérséklet szélsőséges értékeket ér el 5 vagy annál több napig, írta a The Guardian.

Több millió tonna műanyag ömlik az óceánokba ebből a tíz folyóból
Egy friss tanulmány szerint évi négymillió tonna folyami műanyaghulladék kerül az óceánokba, és ezek 95 százaléka tíz folyóból érkezik.

A kutatások szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak, hosszabbak és súlyosabbak, a hőhullámos napok száma megháromszorozódott az elmúlt néhány évben.

Ahogy nőttek a hőhullámok, eltűntek a moszat erdők, tengerifű rétek és korallzátonyok, pedig ezek az alapfajok roppant fontosak az óceánok életében. Sok más életformának nyújtanak menedéket és táplálékot.

Hőhullám-indukált tűzvészetek vannak, amelyek hatalmas erdőterületeket pusztítanak el, de ez a víz alatt is megtörténik. A tengeri növények haldoklanak.

– mondta Dan Smale az Egyesült Királyság Plymouth-i Tenger Biológiai Ülésén.

Fotó: Pixabay.com

A hőhullámok növekedésének számszerűsítése mellett a csapat 116 kutatómunkát elemzett nyolc jól tanulmányozott tengeri hőhullámról.

Káros hatással vannak az élőlények széles skálájára, planktontól halakig, emlősöktől tengeri madarakig

– mondta Smale.

Az élővilág egy része mobil, és elméletileg elvándorolhatnak hűvösebb vizekre, de az óceán meleghullámai gyakran nagyobb területeket érnek el gyorsabban, mint  ahogy a halak mozognak.

A kutatók szerint az óceán meleghullámai „jelentős társadalmi-gazdasági és politikai következményekkel járhatnak”, mint például 2012-ben az Atlanti-óceán északnyugati részén, amikor a homárállomány drámai csökkenése feszültségeket teremtett az USA és Kanada határán.

Egymillió hektáros korallzátonyt véd a tengeri park Malajziában
Több mint 50 szigetet is óv az új védett terület.

Hőhullámok a világ minden részén jelen vannak az óceánban. Az óceán lázas, mondta Prof Malin Pinsky, a Rutgers Egyetem professzora.

Ezek az események valószínűleg szélsőségesebbek és gyakoribbak lesznek a jövőben, hacsak nem csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását

– tette hozzá.

Dr. Plagányi Éva a Commonwealth Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) munkatársa is tűzvészekhez hasonlította az óceán meleghullámait Ausztráliában.

A gyakori meleghullámok tartós hatással lehetnek. A tanulmányok azt mutatják, hogy az eddig rekordnak számító értékek lesznek az új normák

– mondta.

A globális felmelegedés óceánokban okozott hatásait egyéb tudományos tanulmányok sorozata is kimutatta. Az óceáni felmelegedés a Pinsky és munkatársai által közzétett munkák szerint öt régióban, köztük az Északi-tengeren és a Kelet-Kínai-tengeren 15% -kal, máshol 35% -kal csökkentette a fenntartható halfogást.

Plagányi és csapata pedig arra a tényre világítottak rá, hogy az éghajlatváltozás visszaszorítja a déli óceán bálnáinak élőhelyét azáltal, hogy károsítja a krillt, amellyel táplálkoznak. Egyes bálnafajták a kipusztulás szélére kerülhetnek – jósolják a tudósok.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Mint a mesében: 10 lenyűgöző tengerpart Európából
Közeleg a nyár, nézzünk néhány tengerpartot, ahol szívesen pihennénk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik