Mozaik

Pásztorgém inváziót észleltek Baranyában

A pásztorgém dél felől történő terjeszkedésének újabb bizonyítéka, hogy már egyre nagyobb csapatokban mutatkozik Magyarország területén: az idei baranyai adatok is alátámasztják ezt a tendenciát. közölte Facebook-oldalán az MME Baranya Megyei Csoportja.

A poszt szerint az első példányt májusban a sumonyi halastavakon figyelték meg. Itt a nyári hónapokban is folyamatos volt a faj jelenléte, ami alapján legalább egy pár költését feltételezik a gémtelepen.

Nyár közepén Mágocson és Szaporcán is megjelent 1-1 példány, de az igazi madarász csemegét a Drávacsehiben megfigyelt kb. 100 egyedből álló csapat jelentette. Ezek a madarak a község belterületével határos legelőn, a bivalyok között szedegették táplálékukat. Innen rövidesen eltűntek, de augusztus első napjaiban egy újabb csapatot észleltünk a csányoszrói legelőn. Itt a marhacsorda körül huzamosabb ideig kitartott 18-25 példány, és csak a hónap közepe táján hagyták el a területet

– írták.

A Drávacsehiben látott csapat a pásztorgém eddigi legnagyobb létszámú előfordulása volt Magyarországon.

A klíma változásával a faj hasonló nagyságú vagy még nagyobb csapatokban történő megjelenése valószínűleg gyakoribbá válik, és a pásztorgém az eddigi szórványos fészkelések mellett stabil költőfaja lesz a Kárpát-medencének.

Kapcsolódó
21 év után újra óriási mázlija volt egy magyar madarásznak
2001 után újra találkozott egy hazánkban rendkívül ritkának számító fajjal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik