Mozaik

Világjáró madárfaj bukkant fel Rábapatyon

Sokaknak ismerős lehet az afrikai természetfilmekből.

Új fajjal bővült a Vas megyében megfigyelt madarak listája. Csempesz Sándor észlelő a minap pásztorgémet fotózott le a Rábapaty melletti kavicsbányában, adta hírül a Bechtold István  Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook oldala.

Fotó: Wikimedia Commons

Mint írják, ez a világszerte terjeszkedő madárfaj sokaknak ismerős lehet az afrikai természetfilmekből, amint elefántokat és más nagytestű növényevőket kísér. A közzétett felvételeken jól látszik, hogy a pásztorgém mennyivel kisebb termetű, mint a Nyugat-Magyarországon is gyakran megfigyelhető nagy kócsagok.

Pásztorgém

A pásztorgém Dél-Európában, Afrikában, Madagaszkáron és Közép- és Dél-Ázsiában fészkel. Az utóbbi időben feltűnt az amerikai kontinensen, de Óceániában és Ausztráliában is. Nem ragaszkodik annyira a vizes élőhelyhez, mint a többi gémféle, néha növényevők által látogatott hegységek közelében is megtelepszik. Hozzánk legközelebb a Duna-deltában költ. (Wikipédia)

Magyarországon eddig főleg az alföldi területeken – Hortobágy, Kiskunság, Dél-Alföld – figyelték meg. Az észlelések száma az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt, a Hortobágyon 2011-ben már a költését is feltételezték.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik