Mozaik

Világjáró madárfaj bukkant fel Rábapatyon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 11. 07. 11:12

Sokaknak ismerős lehet az afrikai természetfilmekből.
Korábban a témában:

Új fajjal bővült a Vas megyében megfigyelt madarak listája. Csempesz Sándor észlelő a minap pásztorgémet fotózott le a Rábapaty melletti kavicsbányában, adta hírül a Bechtold István  Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook oldala.

Fotó: Wikimedia Commons

Mint írják, ez a világszerte terjeszkedő madárfaj sokaknak ismerős lehet az afrikai természetfilmekből, amint elefántokat és más nagytestű növényevőket kísér. A közzétett felvételeken jól látszik, hogy a pásztorgém mennyivel kisebb termetű, mint a Nyugat-Magyarországon is gyakran megfigyelhető nagy kócsagok.

Pásztorgém

A pásztorgém Dél-Európában, Afrikában, Madagaszkáron és Közép- és Dél-Ázsiában fészkel. Az utóbbi időben feltűnt az amerikai kontinensen, de Óceániában és Ausztráliában is. Nem ragaszkodik annyira a vizes élőhelyhez, mint a többi gémféle, néha növényevők által látogatott hegységek közelében is megtelepszik. Hozzánk legközelebb a Duna-deltában költ. (Wikipédia)

Magyarországon eddig főleg az alföldi területeken – Hortobágy, Kiskunság, Dél-Alföld – figyelték meg. Az észlelések száma az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt, a Hortobágyon 2011-ben már a költését is feltételezték.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Kommentek

Wokha, 2018. november 20.
2018. november 10-i kép vándorló amuri vércsékrõl az északkelet-indiai Nágaföld állambeli Wokha körzetben. Évente két hónapon át tart a költözõmadár vonulása a szövetségi államban, amint a kelet-szibériai és az észak-kínai költõhelyekrõl Afrika déli területeire vonul telelni Indián át. Az amuri vércsének az elmúlt években Nágaföldön történõ hálócsapdás befogása és tömeges lemészárlása ellen kampányt kezdeményeztek a helyi lotha közösség tagjai, akik a madárvonulást turisztikai látványosságként igyekeznek népszerûsíteni a természetjárók körében.
MTI/EPA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.