Virágzó vidékünk

Ritka madár költözött Tihanyba

Régóta várták a bizonyítékot, most lencsevégre kapták a tényeket.

A Balaton által körülölelt Tihanyi-félsziget egyik érdekessége, hogy területén belül két állandó tavacska is található: a Külső-tó és a Belső-tó.

Az egykori vulkán főkráterében kialakult Külső-tó napjainkban fokozottan védett természeti terület. A tó vize igen sekély (átlagosan 1-2 m), területének nagy részét vízi növényzet borítja, számos ritka növény- és állatfajnak biztosít élőhelyet. A tó közepén jelentős gémtelep alakult ki: nagykócsagok, vörös gémek, szürke gémek lakják. Költ a tavon a bölömbika, törpegém és sok más érdekes madárfaj – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Üstökös réce

A madár Európában és Ázsiában vizek közelében fészkel, télen Észak-Afrikáig is eljut. A Kárpát-medencében fészkelő faj, első alkalommal a Fertő-tó mellett költött 1983-ban. Nyugati irányból terjeszkedik, a jelentősebb dunántúli vizes élőhelyeken rendszeresen fészkelő fajjá vált. Az utóbbi években a Kiskunságban és a Hortobágyon is előfordult. A fészket főleg a tojó építi vízparthoz közeli szigeteken, töltéseken, esetleg sekély vizű part menti nádasokban. Tojásos fészekalját találtak már nádkévék közt is. A fészekalj 6-12 tojásból áll, a költési idő 26-28, a kirepülési idő 40-45 nap.

A tihanyi Külső-tavon évek óta várták a bizonyítékot az üstökös récék költésére, most végre sikerült felvételeket készíteniük egy fiókáit vezető madárról, mely címfotónkon látható.

Címfotó: Vers József, tájegység-vezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Tihanyi tájegység

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik