Virágzó vidékünk

Skanzenba álmodott gasztronómiai időutazás Tihanyban

Van egy hely Tihanyban, ahová betérve néhány órára megáll az idő, és előbukkannak a nagyi emlékei, gyermekkorunk legszebb vidéken töltött napjai.

A Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben nem csupán balatoni borra, házi sörre és az erdőben gyűjtött gyümölcsökből készített pálinkra, no meg házi szörpre és szódavízre, hanem a termelőktől beszerzett, vagy éppen a tulajdonos Papp-család által készített helyi alapanyagokat tartalmazó ínyenc falatokra invitálják a vendégeket.

Nincs helye a külföldi trendiknek

Mert itt bizony házi kenyeret, rétest, buktát, sörkiflit, túrós lepényt, langallót; házilag füstölt sonkát, kolbászt, szalonnát; házilag készült lecsót; házilag füstölt pisztrángot; házi szilva, birs, alma-körte és áfonya lekvárt, részben a maguk által termesztett fűszerekkel ízesített gasztronómiai csodákat és házi savanyúságokat fogyaszthatnak a vendégek.

Saját, de mindenképp hazai – ha tehetik termelőktől vásárolt – alapanyagokkal dolgoznak,

sok mindent maguk készítenek, ebből fakadóan a külföldi trendiknek itt nincs helyük: kizárólag hagyományosan magyar italokat és magyaros ételeket kínálnak. Az étlap kínálatában ezért minden különlegességnek és egyedinek számít, bármelyik fogyasztása közben előbukkannak a nagyi finom főztjei, régi idők vidéki ízeinek emlékei.

tihany3

A gasztronómiai időutazás része, hogy agyagtányérokon, fatálakon kínálják kemencés ételeiket, melyeket kecskelábú nehéz rönkasztalokon tálalnak fel, és az italokat is agyagkorsókban, agyagpoharakban viszik a vendég asztalához.

A környezet is hamisítatlanul a régi idők hangulatát idézi.

Az udvart fafaragások díszítik. A teret a búbos kemence uralja, e köré szervezték a berendezés többi részét. Egy kovácsműhelyt is kialakítottak, az ország minden részéről gyűjtöttek bele szerszámokat. Építettek egy majdnem komplett cipészműhelyt és egy nádtetős, kovácsoltvas pinceajtós kocsmadíszletet is, tele régi konyhai eszközökkel. Az épületben még a mellékhelységben is régiségek lógnak a falon…

tihany2

Az skanzenben kovácsbemutatót, operett- és magyar nótaesteket, kemencés napokat, kalácsfonást, rétesnyújtást, hurka- és kolbásztöltést, disznóvágást, lekvárfőzést is szerveznek. Ezeken a programokon nem csak azt tapasztalhatja meg a vendég, hol és hogyan éltek és mivel foglalkoztak elődeink, hanem cigányzene mellett bele is kóstolhatunk a régi idők ízeibe.

Prémium Hungaricum-védjegy

A Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem a hazai vendéglátó helyek közül az országban egyedüliként birtokolja Prémium Hungaricum-védjegyet. E rangos elismerés mellett minősített balatoni étteremként a Balatoni Védnöki Tábla tulajdonosai, Régi Idők Ízei lekvárjaik pedig megkapták a Vidék Minősége Díjat. Természetesen büszkék ezekre, de mint Papp Róbert, a családi vállalkozás vezetője hangsúlyozza: a vendég díjaz a legjobban, az ő elismerő szavai a legfontosabbak! S mivel e tekintetben is elégedettek, jól tudják: kiváló utat választottak, amikor mertek nagyot álmodni.

tihany4

Papp Róbertnek, a skanzenba integrált étterem motorjának, a családfőnek a vallomása minden érzelmi kötődésüket elárulja Tihanyhoz:

Örülök, hogy ide születhettem. Azt hiszem nincs ehhez fogható hely az egész földkerekségen. Tihany kultikus hely, ahová az emberek ösztönösen jönnek, mert érzik, itt feltöltődnek. Ehhez adott is minden, hiszen csak rá kell nézni a térképre, és mint emberi szív sziluettje, nyúlik be ez a szeretett félsziget a Balatonba, mely szelíden átöleli, elárasztva gyengéd hullámcsókjaival partjait.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik