Virágzó vidékünk

Újabb madárcsoda történt Kardoskútnál

Wikipédia
Wikipédia
November 6-án egy hazánkban rendkívül ritkán látható madárfaj, lilebíbic bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.

A Fehér-tóban a száraz időszak után október végén alakult ki kisebb vízborítás, amely a november eleji esőzések hatására folyamatosan nőtt. Jelenleg a meder felületének mintegy 25 százalékán van víz, s az esők hatására annak szintje is emelkedik. A víz vonzza a partimadarakat, néhány nap alatt 270-ről 2800-ra nőtt az itt állomásozó bíbicek száma. Ebben a népes csapatban sikerült megfigyelnünk a lilebíbicet. Érdekesség, hogy idén ősszel ez az első magyarországi felbukkanása a fajnak, tette közzé a hírt honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A madarat egy népes, 2800 egyedből álló bíbiccsapatban figyelték meg Igazgatóság munkatársai.

A lilebíbic a bíbicekkel együtt a déli órákban bejött pihenni a tóra, majd délután velük együtt táplálkozott a tó déli részén elterülő gyepeken. A kardoskúti Fehér-tavon legutóbb tavaly ősszel láttunk lilebíbicet. A mostani viszonylag késői felbukkanásnak számít, ugyanis általában októberben jelenik meg néhány magányos példány Magyarországon. Ősszel mindig fiatal madarak jönnek, tavasszal pedig idősebb, téli vándorútról visszatérő példányok

– áll a nemzeti park közleményében.

Körös-Maros Nemzeti Park/Kaczkó Ádám

A lilebíbicek valamivel kisebbek, mint a bíbicek. Leginkább a színezetük alapján lehet őket megkülönböztetni. A bíbicek felül kékes, csillogó zöldes színűek, a lilebíbicek pedig homokbarnák. Repüléskor a bíbicek szárnyai felülről feketék, a lilebíbiceknél viszont három szín figyelhető meg: fekete, fehér és homokbarna. Faroktollaikban is lényegesen több a fehér szín, mint a bíbiceknél.

A lilebíbicek tőlünk keletebbre, Kazahsztán és Dél-Oroszország sztyeppjein költenek. A közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppék fészkelőfaja. Gyér növényzetű pusztákon, kiszáradt tavak medrében laza telepekben fészkelnek. Nagy részük India nyugati részén és Pakisztánban telel, a nyugati állomány pedig az Arab-félszigeten és Észak-Afrika keleti részein. Valószínűleg utóbbiak közül halad át hazánkon is néhány példány.

A lilebíbic világállománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak. Éppen ezért különösen veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 250.000 ft/egyed.

Költőhelyén állománya csökken, a hazánkban megjelenő példányok számára biztosítani kell, hogy védett területeink továbbra is megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyeket biztosítsanak. Vonuló, a telet Afrikában, Mezopotámiában és Indiában tölti.

Kapcsolódó
Különleges madarak is megpihennek a Maros homokzátonyain
Sztyeppi sirályok és fekete gólyák pihenőhelyeit is őrzik a Maros homokzátonyai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik