Mozaik

Feketeszárnyú székicsér kalandozott a kardoskúti Fehér-tónál

Ismét felbukkant a Körös-Maros Nemzeti Park területén egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madár.

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál a közelmúltban ismét felbukkant egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madár, egy feketeszárnyú székicsér, tette közzé a hírt honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Igazgatóságunk munkatársa a tó partján sétálva szemlélte az ott tartózkodó bíbiccsapatot, amikor egy különleges madár hangjára lett figyelmes. A magasba pillantva örömmel fedezte fel az éppen a feje fölött elrepülő feketeszárnyú székicsért. A madár a déli órákat minden bizonnyal a tó keleti medrében töltötte, onnan szállhatott fel, s hamarosan el is tűnt délnyugati irányba. A következő napokban próbáltunk újra rábukkanni, de nem került elő

– nyilatkozta a nemzeti park munkatársa.

A kép illusztráció: Mészáros Csaba/Körös-Maros Nemzeti Park

A feketeszárnyú székicsér Magyarországon ritka kóborló, és egyes években alkalmai fészkelő faj a székicsértelepeken. Az ország több alföldi területén is költött egy vagy több pár, legtöbbször a Kiskunság szikes pusztáin, a Hortobágyon és Szarvas határában került elő fészekalja. A székicsérek telepeinek megőrzése a közéjük vegyülő ritkább faj védelmét is szolgálja. A telep háborítatlanságát biztosítani kell. Mivel újabban mezőgazdasági területeken alakulnak ki székicsér telepek, helyenként szükségszerű korlátozni a munkákat. Vonuló madár, a telet a Szaharától délre tölti.

Testmérete hasonló a nálunk is költő székicsérekéhez. Legfontosabb megkülönböztető jegye az, hogy míg a székicsérek szárnybélése gesztenyevörös, addig a feketeszárnyúaké fekete – innen is kapták a nevüket.

Kapcsolódó
Különleges madarak is megpihennek a Maros homokzátonyain
Sztyeppi sirályok és fekete gólyák pihenőhelyeit is őrzik a Maros homokzátonyai.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik