Mozaik

Átrepültek fél Európán a ritkán látható madarak

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A fokozottan védett állatok Szerbián keresztül vonulnak tovább.

Izgalmasan alakult a kis lilikek háza táján az idei ősz – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

36 fokozottan védett kis lilik (Anser erythropus) pihen a Hortobágyon.

Augusztus 31-én a norvég madarászok 144 kis liliket számoltak a skandináviai fészkelő területükön a Valdak-mocsarakban. Ez a norvég monitoring kezdete óta a legnagyobb egyedszám.

A norvég szakembereknek sikerült napelemes jeldóval felszerelni egy párt, így a magyar madarászok újra naprakész adatokat kaphatnak a mozgásukról.

Miután a kis lilikek a közelmúltban elhagyták a norvégiai fészkelőhelyüket és 90 km/órás átlagtempóval délnek indultak, nagyjából 2,5 órát töltöttek Ukrajnában, mintegy 250 kilométerre a Hortobágytól.

Pixabay

A magyar természetvédők kiszúrtak egy tollászkodó, pihenő kis liliket a Rókáson, ami a megszokott pihenőhelyük. Rövid idő múlva 18 újabb kis lilik érkezett a csapathoz pihenni, így már 36-ra nőtt a számuk.

A fokozottan védett madarak évek óta szinte napra pontosan ekkor érkeznek a Kárpát-medencébe, majd rövid pihenő után tovább folytatják útjukat az Észak-Görögországban és Északnyugat-Törökországban található telelőhelyekre.

A fajt a kipusztulás közvetlenül fenyegeti, ezért fokozottan védett. A kis lilik természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Kapcsolódó
Az összes fennoskandináv kis lilik a Hortobágyon pihen
A faj ezen állománya valóban jól körülhatárolható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik