Mozaik

Az összes fennoskandináv kis lilik a Hortobágyon pihen

Tar János / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat
Tar János / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

Újra a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén pihen meg a fokozottan védett kis lilik fennoskandináv állománya, közölte Facebook-oldalán a szervezet.

Mint írták, a megfogalmazás első olvasatra furcsa lehet, de nem túlzás, mivel sajnos a faj ezen állománya valóban jól körülhatárolható: alig több mint 60 egyed összesen.

Hozzátették, a HNPI egy jelenleg is futó LIFE pályázat keretében igyekszik a vonulásuk során megfelelő pihenő-, táplálkozó- és ivóhelyet is kínálni a megfáradt vándoroknak. Utóbbit jelen borzalmas időjárási körülmények között külön ki kell emelni.

Az igazgatóság területe azért is speciális ennek a fajnak az életében, mert tudomásuk szerint csak náluk találkozhat a fennoskandináv állomány a nyugat-szibériai állományból származó állatokkal, melyből jelenleg is bőven száz egyed van a nemzeti parkban, a tradicionális pihenőhelyeken.

Fennoskandináviához egyébként a szorosan vett Skandináviához (Norvégia, Svédország, Dánia) hozzátartozik Finnország, Karjala és a Kola-félsziget.

Kapcsolódó
Madarak tízezreit gyógyította meg a Hortobágy állatorvosa
Március 15-én 30-40 gólyát engednek szabadon, akik a Hortobágyi Madárkórházban épültek fel
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik