Mozaik

Kézikönyv jelent meg azoknak, akik nem csak ablakból szeretnének madarászni

pexels.com
pexels.com
Ma már sok ember szívesen figyeli meg a madarakat világszerte, és hazánkban is egyre népszerűbb időtöltés.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán által írt és a Cser Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló kötetnek, a Madármegfigyelők kézikönyvének célja, hogy segítséget nyújtson a távcsöves madármegfigyelés iránt érdeklődőknek, írta az MTI.

Kapcsolódó
Rangos elismerést kapott Magyarország madáratlasza
A 2. helyezésen túl a KPMG fenntarthatósági különdíjával is gazdagodott az egyesület, amely megjelenésekkel, bemutatkozási lehetőségekkel, tanácsadással segíti majd madár- és természetvédelmi munkát.

A kemény táblás borítójú, A4-es méretű könyv egyebek mellett olyan alapismereteket tartalmaz, amelyek segítik a madártan iránt érdeklődőket a felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, valamint a települések madárvilágának megismerésében.

A kötet 176 oldal terjedelemben, 4 fejezetben és 64 alfejezetben, a szerző 358 saját fotójának segítségével mutatja be a különböző témákat. A kézikönyvet a madármegfigyelési alapismereteken túl, kedvcsinálóként, külföldi utakon készült fotókat és rövid leírásokat tartalmazó oldalak, oldalpárok is színesítik.

mme

A könyv különlegessége, hogy a bemutatott fajokhoz digitális tartalomként a szerző közel hétszáz videója, és egy Ritka madarak megfigyelése itthon és külföldön című tematikus válogatás is kapcsolódik az MME YouTube-csatornáján, amelyet eddig közel 4 millió alkalommal néztek meg több mint 150 országból

– áll a közleményben.

Világviszonylatban emberek milliói számára jelent szabadidős programot a madármegfigyelés, s Magyarországon is egyre népszerűbb időtöltés. Az ablakból végzett madarászás után egyre többen szereznek be távcsövet, és viszik magukkal kirándulásokra, vagy szerveznek kimondottan madármegfigyelő kirándulós programokat. Ezt igazolja az MME szakmai segítségével néhány éve kidolgozott mobiltelefonos madárhatározó alkalmazás és a 2017-ben indult Kezdő madarász vagyok! című kétnapos képzés népszerűsége.

Kapcsolódó
11 ezernél több veszélyeztetett madárfaj él ma a világon
700 madárfajjal bővült idén a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája.
Olvasói sztorik