Mozaik

30 millió adatrekordot jegyeztek fel a magyar madarászok

Magyarország madáratlasza a hazánkban megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait mutatja be.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésében kiemelten fontos adatbázis és hiánypótló szakirodalom született meg.

Kapcsolódó
Haraszthy László gigantikus madárkönyve egyedülálló a világon
18 évnyi kutatás, 750 terepen töltött nap és mintegy 300 ezer kilométernyi utazás eredménye a mű.

Közel tíz éves előkészítés: tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, megírás, lektorálás után készült el a 800 oldalas Magyarország madáratlasza című könyv, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze.

A több száz felmérő által gyűjtött 30 millió adatrekord modern számítógépes feldolgozásával született, nemzetközi szinten is kiemelkedő modellezéssel előállított mintegy 1700 térkép és grafikon a 64 szerző által készített leírásokkal együtt a lehető legteljesebb képet adja a vadon élő hazai madárfajok helyzetéről.

Az Agrárminisztérium 2016-ban indította el azt az 1 milliárd forintból megvalósuló programot, amely a természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégiájának hazai megvalósítását célozta. Ennek egyik eleme volt Magyarország madáratlaszának elkészítése.

Magyarország madáratlasza kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható, digitális formában azonban a könyv teljes anyaga IDE KATTINTVA olvasható.

Kapcsolódó
Öt lépésben elsajátíthatjuk a madarak nyelvét
Ha megtanuljuk a madarak nyelvét, sok mindenről tudomást szerezhetünk, ami a környezetünkben zajlik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik