Mozaik

11 ezernél több veszélyeztetett madárfaj él ma a világon

700 madárfajjal bővült idén a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája.

Ezen fajok több mint egytizedét a kihalás veszélyezteti. A hírek olyan népszerű kalitkamadarak számára is aggasztóak, mint például a jákópapagáj – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1948-ban létrehozott, veszélyeztetett fajokat természetvédelmi helyzetük alapján besoroló vörös listája 2016-ban 742 madárfajjal egészül ki, melyek nem újonnan felfedezett fajok, hanem csak rendszertani besorolásuk módosult. A BirdLife International  és a Világ Madarai könyv készítőinek egy átfogó rendszertani felülvizsgálata alapján jelenleg 11 121 madárfaj szerepel a listán.

madarveszelyazori

Aggasztó, hogy a frissen elismert fajok több mint 11%-a veszélyeztetett, így prioritásként kell kezelni őket a fajvédelmi akciók során.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a világ néhány legkedveltebb kalitkamadarának vadon élő populációi természetvédelmi beavatkozás nélkül nem maradnak fenn. A mértéktelen befogás és az élőhelyek eltűnésének köszönhetően számos, gyűjtők által kedvelt faj a kihalás szélén áll.

A helyzet Ázsiában a legrosszabb

A rizspintyet, a szivárványlórit és az aranyosarcú kakadut mind érinti a kereskedelem. Bizonyított tény, hogy a főleg Jáva szigetét érintő mértéktelen madárbefogás okozza számos faj populációjának hanyatlását, feljebb kényszerítve őket ezzel a veszélyeztettségi ranglistán.

Afrika sem különb

A kereskedelemnek katasztrofális hatása van Afrikában is, ahol a jákópapagáj a sérülékeny kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került. Egy BirdLife International tanulmány szerint a kontinens egyes helyein a jákópapagájok száma 99%-kal csökkent.

madarveszelyafrikajako

Mindezek ellenére egyes ritka és sérülékeny fajok száma – melyek távoli, nehezen megközelíthető szigeteken élnek – kedvezően alakult.

Az azori-szigeteki süvöltő, a Szent Ilona-szigeti lile és a seychelle-szigeteki pápaszemes madár például kedvezőbb besorolást kaptak az idei vörös listán, mivel a fajvédelmi törekvéseknek köszönhetően egyedszámuk növekszik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik