Mozaik

Hazaért az első fekete gólya a bekamerázott gemenci fészekbe

Gemenci Ökoturisztikai Központban
Gemenci Ökoturisztikai Központban

Megérkezett az első fekete gólya a bekamerázott gemenci fészekbe, közölte az Ökoturisztikai Központ a Facebook-oldalán.

Mint írták, 2022. március 17-én 16 óra 40 perckor landolt a madár a fészekben. Remélik, hogy ebben az évben költőhelynek is kiválasztják a kamerás fészket.

Emlékezetes, 2020 nyarán lekapcsolták a gemenci fészekkamerát a Keselyűsben, mert több fióka elpusztult, sokak pedig nem tudták elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének élőben közvetített valóságát.

A madárbarátok aztán tavaly sem tudták nyomon követni a fekete gólyák életét az érintett fészekben, mert abból eltűntek a madarak, másik helyet választottak maguknak a költésre.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően immár 10. éve folytatódhat a tudományos megfigyelés.

Fotókkal, videókkal, szöveges tartalommal várnak minden érdeklődőt, hiszen a webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem erdőgazdaságuk és az együttműködő partnerek segítségével a természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít.

A további gólyaaktivitásokról folyamatosan hírt adnak a Gemenc Zrt. hivatalos weblapján és a Facebook-oldalunkon.

Fészektörténet

Az első gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madár, Tóbiás, fiókaként 1999-ben Bogyiszlón kapta meg gyűrűjét, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén töltötte A tojónak, Sárának nem volt gyűrűje.

 

Tóbiás rendszeresen az első magyar fekete gólyaként érkezett meg tavasszal Keselyűsbe. A gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben,  összesen 17 fiókát neveltek fel.

 

2019-ben új pár foglalta el a fészket, egyik madárnak sincs azonosító gyűrűje. Tóbiásról nem érkezett hír azóta sem.

Kapcsolódó
Valami fehérlett a fészekben, nem akart hinni a szemének
A vártnál egy hónappal korábban érkezett haza egy gólya a Nógrád megyei településre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik