Mozaik

Kihalástól veszélyeztetett vadmacskák után kutatnak Gemencen

A kistestű ragadozók száma vészesen megfogyatkozott a Duna árterében.

A Duna alsó szakaszán elterülő Gemenc vadmacska populációját a teljes kipusztulás fenyegeti, a ragadozó példányai a Dunántúlról szinte teljesen eltűntek, olvasható a Facebookon.

Az árterület épített környezetében a házi macskák egyre nagyobb számban fordulnak elő, viszont az itt élő vadmacskák száma az utóbbi időben drasztikusan lecsökkent.

Ártéri házban találta meg boldogságát a Gemenci Hajós és családja
A pesti összkomfortot cserélték fel a természet közelségére.

Más nemzeti parkjainkhoz hasonlóan a házi macskákkal történő összepárzás miatt a tiszta vérvonalú európai vadmacskák teljesen eltűnhetnek a területről.

Vadmacska az élve elfogó csapdában – Fotó: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park, Kovács Attila

Gemenc macskaféléinek jellegét, az európai vadmacska pontos élőhelyét és életmódját, valamint a populáció létszámát vizsgáló felmérés tavaly ősszel indult. A felmérés során 2019. januárjától élve fogó csapdákkal próbálják befogni a veszélyeztetett faj példányait későbbi genetikai vizsgálatok céljából.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni, melyek genetikai vizsgálatát a Kaposvári Egyetem kutatói végzik. Az élve befogott példányokról méreteket vesznek, feljegyzik testtömegüket, testhosszukat, pontos testméreteiket

– írták.

A vadmacskák befogása nem egyszerű feladat, a ragadozók vadságuk miatt nehezen tűrik a fogságot, ezért a stresszes (ketrecben tartott) időszakot a szakemberek igyekeznek fél órára rövidíteni. A nemzeti park munkatársai remélik, közel 20 év után újra sikerül majd a hazai vadmacska populációról pontosabb képet kapni.

Kiemelt kép: Facebook/Kovács Attila

Kihalás fenyegeti a vörös mókust és a vadmacskát
Nagy-Britanniában minden ötödik vadon élő emlősfaj veszélyeztetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik