Mozaik

Muskátlik között gondoztak napokig egy fiókát a madárszülők Belegen

Glacz Róbert / DDNPI
Glacz Róbert / DDNPI

A belegi vasútállomásról érkezett bejelentés a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz, hogy egy vörös vércse fióka kiesett a fészekből.

A DDNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja a helyszínre érkezve meglepve tapasztalta, hogy a pelyhes fióka a muskátlik közül kukucskál rá, olvasható a park honlapján.

Mint írták, a vasúti dolgozók elmondása alapján a kismadár már több napja ott volt. A madárszülők naponta többször is etették, gondozták, pedig a fióka a bejárati ajtótól mindössze másfél méterre volt.

Munkatársunk azért hozta el végül a kisállatot, mert a sok eső miatt félő volt, hogy megfázik és a vasúti közlekedéstől is féltette. A fiókát néhány napos otthoni gondozás után egy másik vörös vércse fészekbe helyezték, ahol az örökbefogadás sikeres volt

– közölték.

A cikkben megjegyezték, a nyár eleji időszakra jellemző, hogy a fiókák elkezdenek kirepülni, vagy egyéb okból elhagyják a fészket. Kifejezetten a baglyokra jellemző, hogy még pelyhes korukban elbujkálnak a fák ágai közt vagy az épületeken.

Ha csak lehetséges, ezeket a kismadarakat igyekeznek ott helyben elhelyezni biztonságos helyre, ahol a szülőket be tudják majd hang alapján hívni. Így eredeti környezetükben tudják a felnőtt kort elérni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik