Mozaik

Egyre több a vörös vércse az Alföldön

Pixabay.com
Pixabay.com
A szokásosnál több vörös vércse rakott fészket, pedig a táplálék kevesebb volt az aszály miatt.

Bár az aszály miatt nem mindig volt elegendó a táplálék, a tavalyihoz képest megnövekedett a vörös vércsék száma a Körös-Maros Nemzeti Park területén. Az egyes tájegységeken külön-külön is jól alakult a költő madarak állománya, ami igazán örvendetes hír, írta meg weboldalán  a Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Fehér színű vörös vércsét fotóztak Miklapusztánál
De nem azért volt fehér, mert albínó.

A Cserebökényi-pusztákon a tavalyi visszaesés után, amikor csak 40 pár költött a területen, idén már csaknem 150 pár költését regisztrálták a szakemberek. A párok 4-6 fiókát neveltek fel, dacára annak, hogy kevés volt a táplálékul szolgáló mezei pocok. A fiókák többsége július elejéig kirepült.

A KMNPI Makói Tájegységében szintén jó évük volt a vörös vércséknek. Az átlagos fiókaszám itt négy körül alakult. Mesterséges költőládákban, szarka- és varjúfészkekben, parlagi sasok fészkében nevelkedtek vércsefiókák. Még egy letört kőrisfa megmaradt törzscsonkjában is kikelt négy fióka.

Balla Tihamér/KMNPI

A Kis-Sárréten 89 vércsepár költött. Ebből 54 pár költött mesterséges ládákban, 35 pár pedig természetes fészekben. Átlagosan 4-5 fióka volt egy-fészekben. Hasonlóan átlagos költőpárt regisztráltak a Kígyósi-puszta védett területén is, ahol idén is mintegy 55-60 pár vörös vércse rakott fészket.

Ezen a tájegységen tavasszal bőségesen volt élelem, de a júniusi aszály miatt nagyon megcsappant a mezei pockok száma, ezért a madarak kénytelenek voltak több rovart és fürge gyíkot zsákmányolni. A gyengébb táplálék-felhozatal miatt az átlagos fiókaszám csupán három volt.

A Dévaványai-síkon minden évben sok vörös vércse költ. Ez részben a 100 kihelyezett költőládának is köszönhető.  Idén legalább 130 párt regisztráltak a térségben. A fiókaszámok kicsit alacsonyabbak voltak a szokásosnál, a párok 2-3 fiókát neveltek fel

– áll a közleményben.

Érdekesség, hogy a Kelemen-zugban idén vörös vércsék foglaltak el egy kerecsenládát is, melyben már évek óta sikeresen költött egy kerecsensólyom-pár. Nekik idén új otthon után kellett nézniük.

Kapcsolódó
50 éve nem látott madár bukkant fel az Alföldön
A nemzeti park szakembereinek is igazi meglepetést jelentett az észlelése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik