Mozaik

Ilyen madár csak néhány költ az országban

Marik Pál/Facebook
Marik Pál/Facebook
Most két példányát is megfigyelték a szakemberek.

Az íbiszfélék családjába tartozó, színes tollú batla csak igen ritkán látható a Dél-Alföldön, a napokban mégis sikerült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak kétszer is megfigyelni, írja a kmnp.hu.

Az első megfigyelés április 25-én történt, ekkor a kardoskúti Fehér-tó közelében, egy gyepterületen láttunk egyetlen példányt. Az ottani méretes vizes területen kutatott élelem után. A nap folyamán többször is felbukkant, de másnapra már eltűnt

– mondják a szakemberek.

Kardoskút térségében legutóbb tavaly tavasszal bukkant fel négy példány, korábban azonban előfordult, hogy évekig egyetlen példányt sem láttak a területen.

A másik megfigyelés a Kígyósi-pusztán történt, április 26-án. Ezen a részterületen legutóbb 13 évvel ezelőtt, 2008-ban láttak utoljára batlát. Most viszont egyszerre két példány, egy hím és egy tojó is felbukkant. Együtt mozogtak, tehát feltételezhetően egy párt alkotnak.

A batla vándormadár, áprilistól szeptemberig tartózkodik költőterületein. Nyáron rovarlárvákat, férgeket és kifejlődött rovarokat eszik, télen kagylókat, férgeket, apró halakat, kisebb kétéltűeket és más víziállatokat zsákmányol.

Testhossza 55-65 centiméter, tollazata nagy része gesztenyebarna, feje teteje vörösen fénylő sötétbarna. Háta, evezőtollai viola- vagy zöldesfényű feketésbarnák.

wikimedia.com

Magyarországon a múlt század elején még több száz pár batla költött a Kis-Balatonon. Az 1920-as évek végén azonban ismeretlen okból elhagyták a területet, s csak az 1970-es években jelentek meg újra költőfajként, de ekkor már más területeken.

Napjainkban csupán néhány pár költ az országban, többségük a Hortobágyon, illetve esetenként a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Hozzánk legközelebbi, népes költőállományuk a Duna-deltánál található.

Kapcsolódó
Kertünk ritka vendégei az egzotikus szépségű süvöltők
A süvöltők hideg, havas téli napokon megjelenhetnek a madáretetőkön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik