Kertünk-Portánk

Újra a panellakás ablakába fészkelt egy fülesbagoly Battonyán

Szarka Józsefné
Szarka Józsefné
Immár 16 éve tér vissza, az ott élő család nagy örömére.

A veszprémi hattagú bagolycsalád után most Battonyáról érkezett a hír, miszerint újra egy panellakás ablakpárkányát választotta fiókáinak neveléséhez egy bagolymama, az erdei fülesbagoly. A madár immár 16. éve tér vissza az épület 6. emeleti lakásának virágládájába.

Idén úgy tűnik 3 fiókával lepik majd meg az ott élő Szarka családot. Az eddigi tapasztalatok szerint a fészküket tisztán tartják, a fiókákat gondosan nevelik, akik 6 hetesen hagyják el az ablakban kialakított otthonukat.

Szarka Józsefné

Szarka Józsefné

A lakásban élő Editék most is nagyon várták a szülők érkezését, hisz újra izgalmas és látványos heteknek néznek elébe. 7 éve ilyen látványos fotókat láthattunk róluk, reméljük, hogy idén is betekintést nyerhetünk a bagolycsalád életébe.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Előszeretettel foglalják el költőhelyül a varjak fészkeit. Hazánkban általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket elkerüli. Évente egyszer költ, viszonylag korán, sokszor már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. A hím csak a táplálékszerzésben segíti a tojót a költésben.

Kapcsolódó
Csodájára járnak az albínó fülesbagolynak Karcagon
Az albínó madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel kirívó a színük fajtársaikhoz képest. Sok esetben fajtársaik is elűzik őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik