Virágzó vidékünk

Csodájára járnak az albínó fülesbagolynak Karcagon

Varga László
Varga László
Az albínó madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel kirívó a színük fajtársaikhoz képest. Sok esetben fajtársaik is elűzik őket.

Különleges albínó fülesbaglyot fotózott le a hétvégén Varga László, a hortobágyi Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere. A madár több, átlagos társával együtt időzött a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében álló fán.

Hétvégén zajlik az erdei fülesbaglyok országos felmérése, ennek során sikerült lencsevégre kapni az igazi ritkaságnak  számító madarat. A különleges egyednek nemcsak a bagolykedvelő, természetszerető emberek, hanem a terepmadarászok is csodájára járnak.

Varga László

Az albínó madarak általában ritkák nálunk. Madárkórházunkba is csak 2-3 évente kerül egy-egy faj ilyen különleges egyede. Ezt a példányt Dávid-Kiss Borbála kisújszállási természetfotós fedezte fel bagolyszámlálás közben. Az albínó madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel kirívó a színük fajtársaikhoz képest. Sok esetben fajtársaik is elűzik őket. Ezt a példányt fajtársai láthatóan befogadták a csapatba

– mondta el a szakember.

Varga László
Kapcsolódó
A fehér hollónál is ritkább albínó madarakat találtak a Pilisben
Rendkívül ritka jelenséget figyelhettek meg a kutatók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik