Virágzó vidékünk

Meglepte a madarászokat a Golopon feltűnt hófehér szajkó

Youtube.com
Youtube.com
Kétszer is megjelent egy kihelyezett kerti itatónál.

A szajkó hazánkban gyakori, általánosan elterjedt madárfaj, tollazata rózsaszínes világosbarna. A napokban azonban egy igazán különleges színű példányt vett fel egy kamera Golop községben, egy kihelyezett kerti itatónál, írja az anp.hu.

A majdnem teljesen fehér szajkó két egymást követő napon (2021. 09. 08-09.-én) a késő délutáni órákban jelent meg az itatónál, először egy rendes színezetű fajtársával, majd egyedül.

Kapcsolódó
Fehér fecske feltűnése tartja lázban a madárbarátokat
Erősen megoszlanak a vélemények arról, mi legyen a madárka további sorsa.

A madár szeme normális, csőre, karmai, lábpikkelyei rózsaszínesek, tollazata nagy része fehér, oldalán, hátán, fején, szürkés foltokkal. Az evező- és kormánytollak eltérő mértékben feketével futtatottak. A szajkó legjellegzetesebb tollai, a fiókszárny tollai kék-fekete csíkosak maradtak ennél a különleges megjelenésű példánynál.

A részleges pigmenthiányt (leucizmus) genetikai rendellenesség okozza. Az ilyen feltűnően fehér egyedek nem sokáig életképesek a természetben, hiszen hiányzik a rejtőszínezetük, így a természetes ellenségeik hamarabb megfogják őket. Látászavarokat és fényérzékenységet is okoz a pigmenthiány, ami szintén lecsökkenti a túlélési esélyüket.

A szajkó vagy más néven mátyásmadár elsősorban erdei madár, de parkokban, fásított területeken, öreg kertekben is rendszeres fészkel. Fákra, magasabb bokrokra építi vékony gallyakból álló fészkét, melyet puha anyagokkal melegre bélel. Évente egyszer költ, amikor 5-6 tojást rak. 16-17 nap után kelnek ki a fiókái, melyek 3 hét múlva repülnek ki.

Mindenevő, rovarokat, madártojást, madárfiókát, gyümölcsöket, gabonát, egyéb terméseket fogyaszt. Jó hangutánzó képességű, riasztó hangjára több erdei állat is felfigyel. Recsegő „mátyás” kiáltásáról kapta népi nevét.

Állandó madarunk, de ősszel feldúsul az állománya az északról hazánkba érkező példányokkal. Legtávolabb Oroszországban fogtak vissza egy magyar gyűrűs szajkót, ami 2130 km-t tett meg légvonalban a gyűrűzési helyétől. Nem védett madárfaj. Ősszel makkot raktároz télre, melyet több száz helyre rejt el, többnyire az erdő avarszintjében. Mivel nem mindegyikre emlékszik, akaratlanul is hozzájárul az erdők magról történő felújulásához.

Kapcsolódó
Gyönyörű fotókon a madáretetők vendégei
Felüdülés a léleknek a kertben csipegető madarak látványa.
Olvasói sztorik