Mozaik

Nem kell aggódni a vásárhelyi fehér fecskéért az állatorvos szerint

facebook/kis beáta
facebook/kis beáta
Szakemberek szerint semmilyen hátrányt nem szenvedhet az albínó madár.

Futótűzként terjedt a napokban az interneten a Mentsük meg a fecskéket! Facebook csoportban közzétett bejegyzés, miszerint albínó fecske bújt ki egy tojásból egy hódmezővásárhelyi háznál.

Kapcsolódó
Fehér fecske feltűnése tartja lázban a madárbarátokat
Erősen megoszlanak a vélemények arról, mi legyen a madárka további sorsa.

A fehér színű és piros szemű madárkáért madárbarátok sokasága kezdett aggódni, vajon nem szenved-e hátrányt a színe miatt. Érvek és ellenérvek százait írták a hozzászólók, többségük meggyőződve arról, hogy a fióka életképtelenné válik, ezért valamilyen madármentő állomáson a helye.

Az eset kapcsán megszólalt dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány állatorvosa, aki igyekezett megnyugtatni az albínó fecskéért aggódókat.

Az Állatorvostudományi Egyetem Szemészeti Tanszékével konzultálva kéretlenül is azt mondom, hogy a pigmenthiányos piros szem semmilyen szinten nem érinti hátrányosan a szabad életben. Nem fog se megvakulni, sem könnyezni, sem rosszul látni, mint ahogy az albínó emberek sem

– fogalmazott az állatorvos.

A fehér szín a ragadozók figyelmét felhívhatja ugyan, de röptében a világos ég hátterében ott ez rejtő szín, ami így még előnyt is jelent.

Galambászok, solymászok, természetvédelmi szakemberek is úgy vélekednek, hogy a fehér szín nem halálos ítélet. Sok fehér galamb repked például mindenfelé, de a héja és a sólyom inkább a szürkét fogja, mert azt szokta meg.

Sok albínó madár költéséről vannak adatok. Az a véleményem, hogy jobb neki, ha szabadon él, ott kell hagyni a fészekben

– summázta véleményét dr. Déri János.

A fecske egyébként védett madár, hatósági engedély nélkül nem fogható be és nem is zavarható.

Kapcsolódó
Ritkán látható fecskék tűntek fel az ország több pontján
A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére.
Olvasói sztorik