Virágzó vidékünk

Kétszáz fészekben költenek a fecskék egy Tisza-tavi csárdában

Ősszel verebek költöznek a megüresedett fészkekbe, tavasszal pedig egy kisebb madárháborúban foglalják vissza az otthonukat a fecskék.

Az egyik közösségi oldalon futottunk bele egy fotóba, ahol egy csárda vendége büszkén mutatja az ereszcsatorna alatt a 95 fecskefészket. Az információ birtokában gyorsan tárcsáztuk is a vendéglátóhely számát.

Ami a bejáratnál van, az csak az egyik része a fecsketelepnek, mert az emeleti részen, a teraszon van még vagy száz fészek, így összesen közel kétszáz fészkünk biztosan van, és szinte mindegyik lakott.

– tudtuk meg a Fehér Amur Halászcsárda tulajdonosától, Bellovics Andrástól, aki 2000-ben vette át az üzletet.

Elmondása szerint fészkek már akkor is voltak, de mivel az épület teljes felújítás alatt esett át, sajnos le kellett verni azokat.

Természetesen mindet a szabályoknak megfelelően végeztünk, hatósági engedélyt kértünk, és megvártuk a munkálatokkal az őszt, míg elköltöznek. Nagyjából két év alatt teljesen újrarakták a fészkeket, és azóta vigyázunk rájuk, együtt élünk velük. Mivel ennyi fecske elég nagy koszt tud hagyni, a falakat speciális, graffitivédelemhez fejlesztett, átlátszó anyaggal kentem le, így azt is tudom tisztítani.

– mesélt arról is a tulajdonos, hogy mit lehet tenni, hogy könnyebb legyen a falat tisztán tartani.

Eszünkbe sem jutott, hogy háborgassuk a fészküket, egyrészt mert szeretjük őket, másrészt pedig mert az a mondás járja, hogy aki lever egy fecskefészket, annak elmegy a szerencséje

– mondta mosolyogva Bellovics András.

Arra kérdésre pedig, hogy miként lett ilyen népszerű hely ez a fecskék körében egyszerű a válasz. A Tisza-tó partján fekszik a csárda, ahol sok a rovar, bőséges a táplálék és nyugodt a környék, nincsenek háborgatva a madarak. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi fecske mellett nem sok légy, szúnyog zavarja a csárda vendégeit, de a tulajdonos elmondása szerint itt olyan bőséges a rovarhad, hogy nem bír el vele ez a kétszáz madár sem.

A vendégeknek is nagyon tetszik a madártelep, nem gyakran találkoznak ennyi fecskével, nemigen láttak még ilyen egybefüggő kolóniát, ahol egymás hegyén hátán épültek fel a fészkek

– tudtuk meg a csárda tulajdonosától, aki egy érdekes madárcsatáról is mesélt nekünk. Amikor szeptemberben elköltöznek a fecskék, akkor beköltöznek a verebek a fészkekbe. Mikor áprilisban visszajönnek a villás farkúak, akkor nagy háború tör ki a fészkekért, amit mindig a fecskék nyernek meg végül.

Minden fészeknek van lakója: 52 fecskepár költ egy varsányi portán
Hamarosan csiripelő fiókák nyújtogatják majd éhes szájaikat a fészek melegéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik