Kertünk-Portánk

300 mesterséges fecskefészek díszít egy családi házat Tamásiban

Lassan már nem találni szabad helyet azon a családi házon Tamásiban, melynek tulajdonosai immár egy évtizede küzdenek a fecskék megmentéséért saját környezetükben.

Fotó: Gulyás Tibor

Mátics Ferenc a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, tíz évvel ezelőtt kezdtek el mesterséges fecskefészkeket telepíteni a házuk oldalára.

Néhány darabbal kezdtük, aztán folyamatosan újabb és újabb fecskefészkeket telepítettünk. Ma már 300 műfészek van a házunk oldalán, melyekből több mint 200-ban élnek is madarak

– magyarázta.

Fotó: Gulyás Tibor

A férfi érdeklődésünkre elmondta, a fészkek 50 százalékban fűrészporból, 50 százalékban pedig gipszből készülnek, a fecskék pedig remekül alkalmazkodtak hozzá, minden esztendőben egyre többen térnek vissza hozzájuk.

Fotó: Gulyás Tibor

Mint fogalmazott, egyáltalán nem bosszantja őket, hogy nagy zsivajt csapnak.

Sokan mondják, hogy ők nem bírnák ezt a hangzavart, de ez teljesen másról szól. Mi már azelőtt elkezdtünk foglalkozni a műfészkek kihelyezésével, mielőtt kiderült, hogy legalább egymillió fecske hiányzik az országból. Szeretjük őket.

Fotó: Gulyás Tibor

Mátics Ferenc arról is beszélt, az első fecskék már ki is keltek idén a házukon lévő fészkekben, és a tapasztalatai szerint várhatóan a nyár második felében másodszor is tojást raknak majd a madarak.

Fotó: Gulyás Tibor

Elárulta azt is, télen semmi dolguk nincs a fészkekkel, mert miután a fecskék hazatérnek a telelésből, alaposan kitakarítják azt, és adott esetben a bent elpusztult fiókát is kidobják onnan.

A férfi azt tervezi, hogy jövőre a ház még nem fészkesített felületén is otthont teremt a fecskéknek, azokat a fészkeket pedig valószínűleg kicseréli, amiket most nem foglaltak el.

Fotó: Gulyás Tibor

Bár ahogy a mondás tartja, egy fecske nem csinál nyarat, Mátics Ferenc erőfeszítései példát mutatnak abban, hogy lehet tenni a madarak megmentéséért.

Fotó: Gulyás Tibor
Fészkelő fecskék miatt állították le a strandfejlesztést Zebegényben
Minden elismerésünk a helyi önkormányzatnak.
Olvasói sztorik