Virágzó vidékünk

430 fecskefészket készített háza eresze alá a Tamásiban élő nyugdíjas

Tavaly április 8-án érkeztek meg az első fecskék Máticsékhoz.

Amint azt a Sokszínű vidék korábban megírta, lassan már nem találni szabad helyet azon a Tamásiban lévő családi házon, melynek tulajdonosai saját környezetükben egy évtizede szószólói a fecskék megmentésének.

Néhány darabbal kezdtük, aztán folyamatosan újabb és újabb fecskefészkeket telepítettünk. Ma már 300 műfészek van a házunk oldalán, melyekből több mint 200-ban élnek is madarak

– mondta 2019-ben portálunknak a ház tulajdonosa és a fecskék nagy tisztelője, Mátics Ferenc.

20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába
Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.

A Teol most arról ír, hogy a nyugdíjas bővítette a fecskék műfészek-telepét: immár négyszázharminc fészek várja a telelésükből hamarosan visszatérő fecskéket.

Miután tavaly elmentek, az összes régi fészküket leszedtem, majd fűrészporból és gipszből, fele-fele arányban elkészítettem az újakat. Mindegyiket, egymás mellé, az eresz alá két sorban csavaroztam fel, ahogy eddig, csak jóval többet

– nyilatkozta a Tolna megyei hírportálnak Mátics Ferenc.

Az első fecskék körülbelül egy hónap múlva érkeznek, de ha a hűvösebb időben nem találnak élelmet, az könnyen a pusztulásukhoz vezethet. Tavaly egyébként az első fecske április nyolcadikán érkezett a Mátics család otthonához.

Íme videón a Tamásiban lévő családi ház

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?
Minden fecske legalább egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik