Mozaik

130 ezer fecske gyűlt össze vándorútja előtt a Dinnyési-fertőn

Az itt tartózkodó madarak 95%-a füstifecske.

Aki a Dinnyési-fertő felé jár, minden évben láthat vonuló északi fecskéket, hiszen ezek a madarak rendszeres vendégek erre.  Idén azonban a szokásosnál is többen jöttek, a napokban százharmincezer példányt számoltak a szakemberek – írja a Turista Magazin.

Tőlünk a fecskék zömmel már elindultak Afrikába, vonulásukat hagyományosan Kisboldogasszony napjához, vagyis szeptember 8-hoz kötik. A fecskék ezt az időpontot néhány nap eltéréssel tartották is, bár idén néhány egyed kicsit később indult útnak. Néhány napja még figyeltek meg itthon gyűrűzött fecskét.

Fotó: Pixabay

A Dinnyés-fertőn tartózkodó sok ezer madár azonban már nem a nyarat nálunk töltő egyedek csapata, hanem az északabbra lévő országokból már vonulóban lévő egyedek.

 Az itt tartózkodó madarak 95%-a füstifecske. A maradék 5% későn útnak induló partifecske, molnárfecskék nem állnak be a füstifecskék közé

– mondta a portálnak Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINP) munkatársa.

A Dinnyési-fertő tradicionális pihenőhely a fecskéknek, a nádas ugyanis biztonságos éjszakázó helyet jelent számukra, a környező területeken pedig még tartanak állatokat.

A korábbi években általában 50-60 ezernyi fecske volt, ez a mostani, százezres tömeg viszont igazi különlegesség. A csúcs a napokban 130 ezer fecske volt

– említette a szakember.

Mivel a fecskék napközben a környező területeken táplálkoznak, és csak este térnek vissza a nádasba, nagy számú jelenlétük az esti órákban igazán látványos. A mindenfelől visszaérkező madarak egyre nagyobb csapatba állnak össze, felröpülnek a magasba, majd lecsapnak a nádasba.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Iszik-e a gödény, vagy hány fecske csinál nyarat?
Néhány madarunk különleges életmódja népi szólásaink tükrében.
Olvasói sztorik