Mozaik

Elindultak afrikai telelésükre az első fecskecsapatok

Akár több százezres csapatokban is éjszakáznak, de nem tartanak folyamatosan együtt az úton.

A gólyák vonulása idén a szokottnál előbb, már augusztus elején elkezdődött, de a fecskék sem várták meg szeptember 8-át, Fecskehajtó kisasszony napját: a legnagyobb közösségi portálon a fecskékkel foglalkozó csoportok információi szerint már augusztus 20-a körül elindultak csapataik Afrikába.  Ugyanakkor a fecskék vonulásának vége szeptember második feléig, sőt október közepéig is elhúzódhat, az esetleges harmadik költésből későn megerősödő fiókák miatt.

Van esély a fecskék megmentésére
Április elején részletesen tájékozódhatunk, hogyan segíthetünk.

A szerencsésebbek az elmúlt napokban láthattak hatalmas fecskecsapatokat “légibemutatózni”, miközben feltöltötték magukat táplálékkal hosszú útjuk előtt, ezzel párhuzamosan pedig egyre több villásfarkút láthatunk a villanyvezetékeken. Ez a gyülekezés egyrészt védekezésül szolgál a ragadozókkal szemben, másrészt segíti a táplálékról szóló információáramlást a madarak között.

Fotó: Pixabay

A fecskék vonulásának időzítése az időjárástól is függ. Ezt jól érzik a villásfarkúak, akik akár több százezres csapatokban éjszakáznak, de nem tartanak folyamatosan együtt az úton. Ezek a picinyke madarak naponta ezer kilométert is képesek megtenni, és 3 napig is repülhetnek folyamatosan. Így fordulhat elő, hogy akár egy hét alatt elérik afrikai telelőhelyeiket a kontinens középső és déli részén.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik