Virágzó vidékünk

Fecskék százait mentették meg Kecskeméten

A madarak valószínűleg eredeti fészkelőhelyük elpusztulása vagy megzavarása miatt költözhettek új helyre.

Halálra ítélt fecskekolónia talált menedéket Kecskemét déli határában, a Kósafalu végén. Több száz partifecske költözött be a közeli építkezési területre, szerencsére azonban a természetőrök közreműködésével megmenekültek a védett madarak földbe épített odúi, írta a Hirös.hu.

Fészkelő fecskék miatt állították le a strandfejlesztést Zebegényben
Minden elismerésünk a helyi önkormányzatnak.

A partifecskék a környéken élők nagy örömére vették birtokba az utca végén tárolt hatalmas földhalmot, de az emberek attól tartottak, hogy a földet kitermelő munkagépek elpusztítják az odúkat.

A Kiskunsági Nemzeti Park helyszínre érkező munkatársát, Kis Viktort markológéppel emelték fel az odúkhoz, a szakember pedig megállapította, hogy a mintegy 160-170 fészket épített kolónia tagjai már költenek a 30 centi mélyre vájt odúkban.

A természetvédelmi törvény szerint a partifecskék védett madarak, ezért nem szabad az élettevékenységükben megzavarni őket. Ezért kerítették körbe a területet, hogy zavartalanul fészkelhessenek és költhessenek.

Az építkezés vezetője és a munkások is készségesek voltak, megértették a helyzetet, sikerült velük kompromisszumot kötni. Így egy hónapig a domb északi oldaláról szállítják majd a földet

– írta a portál.

A madarak valószínűleg eredeti fészkelőhelyük elpusztulása vagy megzavarása miatt költözhettek Kecskemétre, ahol immár biztos körülmények között folytathatják a költést.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Minden fészeknek van lakója: 52 fecskepár költ egy varsányi portán
Hamarosan csiripelő fiókák nyújtogatják majd éhes szájaikat a fészek melegéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik