Mozaik

Ritkán látható fecskék tűntek fel az ország több pontján

wikimedia commons
wikimedia commons
A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére.

A vörhenyes fecske példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt.

Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön, írta az MTI.

Kapcsolódó
Összefogás szükséges a fecskék megmentéséért
Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében.

Az elmúlt hétvégén az ország több helyén is megfigyelték a hazánkban ritkán felbukkanó fecskefaj egyedeit. Két vörhenyes fecskét a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán láttak, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván és a Vas megyei Kőszeg mellett egy-egy példányát észlelték a madarászok.

A vörhenyes fecske Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordulnak Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is. Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti.

A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, de sík vidékeken helyenként hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskékéhez, de csőszerű bejárónyílása van.

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére, de feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el rovarokból álló táplálékát.

Kapcsolódó
Sárgyűjtőhelyek létrehozásával segíthetjük a fecskéket
Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik