Virágzó vidékünk

Fecskék díszítik egy szegedi fűtőmű falát

Több mint 800 négyzetméternyi felületre kerültek fecskéket ábrázoló falfestmények.

Több mint 800 négyzetméternyi felületen fecskéket ábrázoló falfestményekkel díszítettek egy szegedi fűtőművet, amely épületén mesterséges fecskefészkeket is kialakítottak, írta az MTI.

Látványterv: ilyen volt, ilyen lett

A Mondolo Egyesülettel és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen indított kezdeményezés célja az volt, hogy szebbé, barátságosabbá tegyék az emberek környezetét, ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra a fontos környezetvédelmi problémára: eltűnnek a fecskék a városokból

– mondta az elkészült alkotást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. vezetője.

Az önkormányzati cég elkötelezett a természeti környezet védelme iránt, számos technikai újítással igyekszik csökkenteni károsanyag-kibocsátását – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy egy most zajló beruházás eredményeként – Reykjavík után – Európa a második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató-rendszerét alakítják ki Szegeden.

A városban 21 hőkörzet üzemel, melyeket ipari épületekben található fűtőművek látnak el. Ezek egyike a Molnár és a Fecske utca kereszteződésénél található, melynek beton, üveg és acél homlokzatára két szegedi street art művész – Marton Ákos és Vinkó Leó – készített több mint 800 négyzetméteres fecskéket ábrázoló falfestményeket. A falakra a fecskék részben csak árnyékként, sziluettjüket mutatva kerültek fel, ezzel is jelezve a madarak hiányát.

Ezer kilométert is repülnek naponta a hazafelé tartó molnárfecskék
Geolokátorokkal fejtették meg két fecskefaj vonulásának titkait.

Az egyik homlokzatra 10 méter magasba, fecskepelenkával és műfészkekkel ellátott ereszt építettek, ezzel segítve a madarak visszatérését. A műfészkeket bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde gyerekei és óvónői készítették. Annak érdekében, hogy a fecskék száraz időszakban is találjanak a fészkekhez szükséges alapanyagot, a fűtőmű mellett egy sárgyűjtőhelyet is kialakítottak.

A kihelyezett információs táblákon rövid fajleírások olvashatók, melyek segítik a madarak életmódjának megismerését. A festményeket QR-kódokkal is ellátták, melyek egy természettudományos oktató felületre terelik át az érdeklődőket, ahol cikkeken és videókon keresztül, interaktív módon szerezhetők információk.

A Városmetamorfózis projekt első elemeként megvalósult kezdeményezés folytatásaként egy városi természetjáró túraútvonalat szeretnének kialakítani Szegeden. Ezek állomásain az ismeretterjesztés mellett egy-egy környezeti problémára kívánják fölhívni a figyelmet, helyben bemutatva a megoldási lehetőségeket is

– jelentette be Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület munkatársa.

Bálint Dénes, az MME munkatársa közölte, az elmúlt tíz évben drasztikusan, mintegy 50 százalékkal csökkent a Magyarországon költő fecskék száma. A városokban jellemzően két fajt, a molnárfecskét (Delichon urbicum) és a füsti fecskét (Hirundo rustica) látni. Előbbiek megtelepedése néhány egyszerű módszerrel – mesterséges fészkek kihelyezésével és sárgyűjtőhelyek kialakításával – segíthető.

Fotók: Mondolo Egyesület

Minden fészeknek van lakója: 52 fecskepár költ egy varsányi portán
Hamarosan csiripelő fiókák nyújtogatják majd éhes szájaikat a fészek melegéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik