Új tórészlettel gazdagodott a nógrádi horgászparadicsom

Az Élmény-tavon a helyfoglalás lehetőségét is biztosítani kívánják a jövőben, várhatóan a 2025. évi főidény kezdetétől.

Megnyílt a horgászat lehetősége az Élmény-tavon – írta a Maconkai víztározó és tórendszere.

A 2010-es nagyberuházás, az új vízterületek kialakítása során a VI. tórészlet nem került bekötésre az emelt szintű déli tavi vízkeringetéses rendszerbe, így ott egy átmeneti időszak után a horgászat is hosszan szünetelt. A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöksége az év elején úgy döntött, hogy újra bevonja a vízterületet a maconkai horgászat rendszerébe. 2024. szeptember 20-tól újra megnyílt a horgászat lehetősége is.

Facebook / Maconkai-víztározó és tórendszere

Először a műszaki beavatkozások folyamatát kellett megtervezni és megvalósítani. A Rekord-tó kivezető- és az Élmény-tó bevezető zsilipje között egy körgáttal kialakították a közvetlen összeköttetést, így egy gyönyörű kis dísztó is keletkezett, melynek víztükrén nyáron akár a lótuszvirágzás is megcsodálható.

A vízterületen egyszerre maximum 8 fő horgászhat. Az Élmény-tavi horgászat lehetősége legalább 2 felnőtt vagy egy felnőtt és egy ifjúsági horgász jelentkezése és tényleges jelenléte, mint minimumfeltétel esetén biztosított.

A gyermekek horgászatát a BSHE elnöke vagy elnökhelyettese engedélyezheti. A vízterületen a horgászat csak partról, azon belül a keleti partszakaszon, a horgászatra kijelölt részen lehetséges. Téli időszakban vagy versenyek esetén a BSHE a horgászhelyekről esetileg rendelkezik. Az Élmény-tavon – a törpeharcsa kivételével – általános halelviteli tilalom van érvényben.

Kapcsolódó
Maconkán fogták ki Európa legnagyobb tokhalát
A halritkaság bő 40 perces fárasztás után került a partra, ezzel újabb Európa-rekord született Maconkán.