Megérkezett az év szabad szemmel is látható legfényesebb üstököse

Október 20-án lehet a legjobban szabad szemmel is látni, amikor a horizont környékén bukkan majd fel.

Október közepén érkezik az év egyik legjobban várt üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, így várhatóan szabad szemmel is látható lesz. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak évmillió múlva tér vissza, írta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Október 11-től naplemente után már lehet keresni az év eddigi legfényesebb üstökösét.

Október 11-én bukkan majd fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

Ha meg akarjuk figyelni az üstököst, akkor október 11-én, pénteken este naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk.

Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. 18:40-kor a Nap már 7 fokkal a horizont alatt jár majd, az üstökös pedig 4 fokos magasságban lesz. A megtalálásában némi támpontot ad a fényes Vénusz: az üstökös kicsivel lejjebb jár az égen, mint a bolygó, és a Vénusztól 29 fokkal kell nyugati irányban keresnünk.

Binokulárban sokkal könnyebben láthatjuk a fényes üstökösmagot, amelyből a kiinduló porcsóvát is észlelhetjük.

A csóva mérete és alakja igen izgalmasan alakulhat. Az esti égen való megjelenés napjaiban ugyanis az üstökös úgy fordul, hogy a csóva síkjában látunk rá, így az üstökösön látványos ellencsóva alakulhat ki, mintha a csóva irányával ellentétes oldalon egy másik csóva indulna.

A következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk.

Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után.

Október 18-án, pénteken még magasabbra jut az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságba ér. A kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97 százalékos Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este 19:00 órakor kitűnően megfigyelhető, megtalálását segíti, hogy együttáll a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával. A 24 fokos magasságban lévő üstökös kevesebb, mint 1 fok távolságra lesz a csillagtól fölfelé, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk a fehér színű csillagot és fölötte a csóvás üstököst. (2. ábra) A páros egészen 21:30-ig jól megfigyelhető marad, mielőtt elmerülne a látóhatár közeli párákban.

A kométa első észlelése.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható.

A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal, és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst.

Kapcsolódó
Két új üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban
Az üstökösök 2026-ig velünk lesznek, és Magyarországról is megfigyelhetők maradnak.