Mozaik

Lencsevégre kapta a Nishimura-üstököst egy magyar fotós

illusztráció/Pixabay
illusztráció/Pixabay
Bravúros felvételen az újonnan felfedezett kométa.

Fényesen ragyogó üstökösről készítettek látványos felvételt Tápiószentmártonnál – erről adott hírt egy Facebook-bejegyzés.

Majzik Lionel asztrofotós egy japán tudós által a közelmúltban felfedezett üstököst örökített meg.

A 72 éves japán üstökös- és nóvafelfedező amatőrcsillagász Hideo Nishimura 2023. augusztus 12-én látta meg távcsövében a második üstökösét. Az új kométa híre futótűzként terjedt a szakmai berkekben, mivel könnyed távcsöves célpontnak számított.

A pályaszámítások hamar megmutatták, hogy a napközelségéhez érve az új kométa év legfényesebb üstökösének ígérkezik. Az üstökös töretlenül fényesedik, szeptember 9-én már 4 magnitúdós volt. Ez az érték ideális körülmények között, akár szabad szemmel is láthatóvá tehetné, de a Naptól való kis szögtávolsága miatt, elengedhetetlen egy binokulár vagy egy kisebb távcső használata.

 

A magyar asztrofotós a C/2023 P1 (Nishimura)-üstököst ábrázoló hajnali felvételt a tápiószentmártoni lápvidék mellől készítette. A fotós napok óta figyelte a napközelségébe tartó kométa dinamikus változásait, és a hajnali fotósorozatot egy káprázatos asztrotájképpel zárta le.

Az üstökös szeptember 13-án lesz a Földhöz legközelebb, mintegy 125 millió km-re tőlünk. Addig a hajnali, később néhány napig az esti szürkületben lesz megfigyelhető. A szeptember 17-én bekövetkező napközelsége után még nehezebb megfigyelési körülmények adódnak és lehetetlenné válik az észlelése.

A pályaelemek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Szigma Hydridák meteorraj szülőüstököse lehet.

A fénykép a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatásával valósulhatott meg.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító felvétel készült a Holdról
Andrew McCarthy kaliforniai asztrofotós legújabb felvételén ámul a fél világ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik