Mozaik

Ma éjszaka hullócsillagok százait láthatjuk az égen

MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos
MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos
1993-ban és 1995-ben óránként 3-500 hullócsillag is megfigyelhető volt.

A Perseida meteorraj minden évben augusztus 12-én vagy 13-án éjjel produkálja a legtöbb hullócsillagot, így lesz idén is. Bár már július második felében megjelent az év egyik leglátványosabb raja, hazánkban a legtöbb hullócsillagot vasárnapra virradó éjjel 1-2 óra körül figyelhetjük meg.

A Perseidák első megfigyeléséről már Kr.u. 36-ból vannak feljegyzések, kínai csillagászoknak köszönhetően, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán. A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert hullócsillagokat okozó porszemcsék a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyről szintén számos régi feljegyzés ismeretes.

A számítások szerint az üstökös régebben is áthaladt bolygónk pályáján, így a hátrahagyott poranyag már igen széles lepellé terebélyesedett. Ennek következtében a Perseida rajhoz tartozó meteorokat nem csak ezen az éjszakán, hanem 1-2 héttel a maximum előtt és után is szép számban láthatunk, természetesen a maximumhoz közeli időpontban nagyobb valószínűséggel.

A raj természetesen az üstökös közelében sűrűbb, így 1993-ban és 1995-ben óránként 3-500 hullócsillag is megfigyelhető volt, amelynek oka a szülőüstökös 1992-es napközelsége során kidobódott friss anyagfelhő. Az aktivitás azóta lassan csökken, bár meglepetések így is adódhatnak: 2008-ban például az előrejelzett maximum után egy további kitörésben gyönyörködhettek a kitartó észlelők.

A hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább lehetőleg minél sötétebb (fényszennyezéstől mentes) észlelőhelyre (vagy legalább a közvetlen fények kitakarására), jó kilátásra, valamint kényelmes, dönthető támlájú kerti székre.

A késő nyár ellenére gondoljunk rá, hogy éjszaka a hőmérséklet már jelentősen csökken, így több rétegű öltözet, esetleg hálózsák, illetve ízlésünknek megfelelő étel-ital is szükséges lehet.

A meteorrajok gyakran mutatnak “csomós” szerkezetet, azaz a Föld porfelhőn történő áthaladása során megesik, hogy percekig nem hullik meteor, majd sűrű egymásutánban több hullócsillag is megfigyelhető.

A nemzetközi csillagászati kalendárium szerint a Perseidák óránként 100 meteorral érkezhetnek a maximum idején, de egy észlelő ennél jóval kevesebbet képes csak megpillantani.

Kiemelt képünkön csíkot húz az égen két hullócsillag az észak-spanyolországi Comillasból fotózva 2023. augusztus 10-én, a Perseidák meteorraj hullásának idején.

Kapcsolódó
Beragyogták az eget mára virradó éjjel a leghíresebb hullócsillagok
Világszerte megkülönböztetett figyelem kíséri minden évben az augusztusi meteorrajt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik