Mozaik

Szent Lőrinc könnyeire vadásznak a Hortobágyon

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter
Óránként akár száz hullócsillag is felragyoghat az égen.

Augusztus a meteorok hónapja, az ilyenkor érkező Perseidák minden bizonnyal a legnépszerűbb meteorraj mind közül. Bár a csillaghullás egy széles intervallumban, július közepétől augusztus végéig észlelhető, a Perseidák meteorraj augusztus közepén éri el maximumát, ekkor a leglátványosabb. Ezekben a napokban tartja meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Hullócsillagok éjszkája című többnapos rendezvényét.

A meteorraj első megfigyelése csaknem kétezer évvel ezelőttre tehető. Minden évben a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös keringési pályáján. A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák hullócsillagai ennek az üstökösnek a Föld légkörébe lépő és ott felizzó, elégő törmelékei. Az üstökösök időről időre a belső Naprendszer felé haladnak. Minél közelebb érnek a Naphoz, felszínük annál jobban felmelegszik, maguk mögött hagyva törmelékeiket, amit a Föld a gravitációs ereje miatt a légkörébe vonz. Amint beérnek a légkör felső részébe, felizzanak, ezért olyan fényesek a meteorok.

A meteorraj – mivel érkezésük Lőrinc nap környékére esik, a köznyelv átkeresztelte őket Szent Lőrinc könnyeire – maximuma általában augusztus 11, 12 vagy 13-ára esik. Idén augusztus 10-13 között az érdeklődők ismét megfigyelhetik Szent Lőrinc könnyeit a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által megrendezésre kerülő Hullócsillagok éjszakája hagyományos rendezvény keretein belül.

A minden évben bekövetkező meteorzápor maximuma idején akár 70-100 db hullócsillagot is megfigyelhetünk óránként, ráadásul idén a fogyó Hold fénye sem fogja zavarni a páratlan látványt. A fényszennyezés-mentes hortobágyi égbolt olyan csodái mellett, mint a Tejút, a sziporkázó csillagok és a távcsővel megfigyelhető halvány mély-ég objektumok, láthatjuk a Szaturnuszt, majd később a Jupitert is.

A hullócsillagok megfigyelése kiváló esti programlehetőség.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szerveznek augusztus 10-én (csütörtök), 11-én (péntek), 12-én (szombat) és 13-án (vasárnap) az alábbi helyszíneken:

  • Hortobágyi Vadaspark,
  • Mátai Ménes,
  • Hortobágy-Halastó,
  • Szálkahalmi tanösvény,
  • Pusztai Állatpark.

A programok kora délután kezdődnek, így az idelátogatókat 14 és 23 óra között várják színes programjainkkal. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit.

Kapcsolódó
Így látták a fotósok a nyár leglátványosabb meteorjait
Ma éjszaka még tart a Perseidák tetőzése, érdemes lesz kémlelni az eget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik