Mozaik

Hatalmas robbanással darabolódott fel egy tűzgömb a nappali égbolton

facebook/gucsik bence
facebook/gucsik bence
Negyven kilométeres körzetben lehetett hallani, beremegtek az ablakok, sokan földrengésre gyanakodtak.

Hatalmas égi robajt hallottak hétfőn délután 15 óra 18 perc környékén Nógrád megye keleti részében Salgótarjántól Bátonyterenyéig, és Szlovákiában Rimaszombattól egészen Fülekig.

Találgatások kezdődtek, vajon mi lehetett az ablakokat is megremegtető hatalmas robbanás, amire az égi jelenségekkel foglalkozó Gucsik Bence a Facebookon adott választ.

Bokodi Áron saját szemével észlelte az égi jelenséget.

Eddigi életemben ilyen nem volt, láttam egy több darabból álló fényes meteort nappal, Dunaharaszti mellett, Budapest irányába hullott. A fényességét nappal nehezen tudom megbecsülni, de messze fényesebb volt, mint bármi a Napon kívül. Élesen látszódott. Nem lennék meglepve, ha Budapesten megtalálnák a darabjait. Az biztos, hogy éjszaka árnyékot vetett volna, szóval mínusz 5 magnitúdó felett volt. Amikor feltünt (15:16), akkor 50 fok körül járhatott, amikor kialudt, kb. 30 fokon volt. Kiindulva a Vénusz fényességéből kb. négyszer fényesebb lehetett

– írta bejegyzésében.

Gucsik Bence elemzése megerősítette, hogy 2023. 07. 24-én helyi idő szerint 15:18:14 környékén Budapestről az északkeleti égen egy nappali tűzgömb volt látható darabolódással.

A szakember két budapesti felvételt talált, így ki tudta számolni – bár viszonylag kis bázistávolsággal -, hogy 60 km felett kezdett annyira izzani, hogy már a nappali égen is látszódott. Az itt kimért belépési sebessége 13,75 km/s volt, így a tényleges 14 km/s körül lehetett, de ezt nem modellezte.

A kihúnyási magassága nappali égen 29,22 km volt, ami igen bíztató, biztosan sokkal lejjebb jött. Erre utal a nagy sebessége még ebben a kis magasságban is

fogalmazott.

A piszkési infrahang detektor rögzített egy jelenséget az utána való percekben, feltételezhető, hogy a tűzgömbét. A szlovákiai Rimaszombat környékén, Salgótarján és Bátonyterenye körzetében többen hallottak hangrobbanást.

Kapcsolódó
Zöld tűzgömb húzott el Magyarország felett
A látványos felvillanás után percekig lehetett látni az égen a tűzgömb által hátrahagyott füstnyomot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik