Mozaik

Ma érkezik az év leglátványosabb meteorraja

MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Érkeznek a Geminidák, óránként 30-40 meteort is láthatunk.

A Geminidák meteorjainak megfigyelését számos dolog elronthatja: felhős-ködös idő, holdfény, hideg, vagy ezek mindegyike, egyszerre. Mindezek ellenére is, ha csak egy kis időt tudunk meteormegfigyeléssel tölteni, ez esetben akkor is érdemes lesz, mivel még mindig ez az év legjobb meteorraja, ami nem okoz csalódást. Sok fényes meteor érkezik, amelyek még a vékonyabb felhőkön is átvilágítanak, írja a National Geographic Magarország.

Mivel idén a holdkelte után égi kísérőnk 63 százalékát világítja be a Nap, ezért lehet, hogy az esti időszakot érdemesebb ég alatt tölteni minden egyéb érv ellenére. A holdkelte 22 óra körül lesz, így ha például 18 órától kinn vagyunk, biztosan szép számban láthatunk meteorokat.

A Geminidák radiánsa az Ikrek (Gemini) csillagképben van, ez 17 óra körül kel, elméletben ekkortól már megjelennek az e rajhoz tartozó meteorok, ám a radiáns emelkedésével egyre többet láthatunk. Holdkeltére már 45 fokos magasságba jut a radiáns, ez elég jó, így aki eddig marad kinn, annak már igazi Geminida-élménye lehet.

E meteorok közepes sebességűek, az átlagfényességük elég nagy, vagyis kevés a halványabb tag, több a fényes.

A raj szülő égitestje a (3200) Phaethon nevű kisbolygó, amely napközelsége idején üstökös jellegű (de nem ugyanolyan okú) aktivitást mutat, s a róla levált porszemcsék hozzák létre a látványos meteorokat.

A maximum idején az esti órákban egyre növekvő meteorszám mellett, mire elérjük a holdkelte előtti időt, óránként 30-40 meteorunk is lehet, amelyek jó része elég fényes ahhoz, hogy a nem fanatikus meteorészlelőket is jókedvre derítse. Ha nem volna holdfényes az éjjel további része, ez a szám tovább nőhetne, ám a holdfény azért még így is levesz majd a látványból.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik