Mozaik

Hamarosan fénylő üstökös és meteorraj tűnik fel égbolton

Az első téli hónap látványos együttállással, fényesedő üstökössel és meteorrajokkal örvendezteti meg a csillagászat iránt érdeklődőket – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

A november 14-i Szuperholdhoz hasonló látványban az első téli hónapban nem lesz részünk, de gyönyörű égi jelenségben decemberben sem hiány.

Perseid_meteor_2007

A hónap során a Vénusz feltűnő égitestként ragyogja be esti egünket, és december 15-én figyelhető meg a legjobban, amikor 3,5 órával nyugszik a Nap után az esti égen. A csillagászat iránt érdeklődők jó körülmények között, sötét égen próbálkozhatnak a korong UV és IR fotózásával, megfigyelésével.

Az év legszaporább meteorraja, a Geminidák idei maximuma december 13-14-én éjszaka várható, éjfél körüli tetőzéssel. Ez a jelenség tavaly igen látványos volt, azonban a raj észlelhetőségét most nagyon lerontja a ragyogó telehold.

Fotó: MTI / Komka Péter
Fotó: MTI / Komka Péter

Jóval kisebb hullást produkálnak majd az Ursidák. A raj maximuma december 21-22-én várható, az éjszaka második felében. A raj észlelését zavarja majd a fogyó Hold fénye.

Kapcsolódó cikk: Lefotózta a meteorrajt és az égen száguldó tűzgömböt

Címfotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Gyarmathy István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik