Mozaik

Így látták a fotósok a nyár leglátványosabb meteorjait

mti/komka péter
mti/komka péter
Ma éjszaka még tart a Perseidák tetőzése, érdemes lesz kémlelni az eget.

Mint megírtuk, augusztus 12. és 13. éjjelén a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai, ezért még ma éjszaka is érdemes lesz kémlelni az eget.

A Perseidák hullócsillagai az év legjobban megfigyelhető meteorzáporaként bukkannak fel az éjszakai égen, óránként legalább 20-30 hullócsillaggal.

MTI/EPA/Georgi Licovszki Repülőgép húz csíkot az égre a Perseidák meteorraj közelében az észak-macedóniai Negotinio közelében 2021. augusztus 12-én.  MTI/EPA/Georgi Licovszki

A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.

A csodálatos égi jelenség világszerte a fotósok kedvenc témája. Az MTI által közreadott képeken a Perseidák tetőzéséről készült fotókat láthatunk.

mti/komka péter Meteor az égbolton Nógrádmegyer közeléből fotózva 2021. augusztus 12-én éjjel.

Ne felejtsük: a mai, augusztus 13-i éjszakán is a sötétedéstől kezdődően, este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából a hullócsillagok.

MTI/EPA/NASA/Bill Ingals A NASA által közreadott kép a Perseidák meteorrajról a Tejút közelében, Nugat-Virginia legmagasabb pontja, a Spruce Mountain hegygerinc 1482 méter magas Spruce Knob nevű csúcsa felett 2021. augusztus 11-én.
Kapcsolódó
Tűzgömb száguldott át Baranya felett
A látványos fényjelenség még csütörtökön történt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik