Mozaik
A supermoon is seen in the night sky over Beijing, China, 21 January 2019.

The year's first supermoon, when a full moon appears a little bigger and brighter thanks to its slightly closer position to Earth.

Meteorit csapódott a vérholdba, és videóra vették

Korábban a témában:

Január 21-re virradóan világszerte rengetegen kémlelték az eget, hogy megcsodálhassák az évtized utolsó teljes holdfogyatkozását, vagy  – ahogy az ókori rómaiak nevezték – vérholdját.

Earth's shadow almost totally obscures the view of the so-called Super Blood Wolf Moon during a total lunar eclipse, on Sunday January 20, 2019, in Miami, Florida. - The January 21 total lunar eclipse will be the last one until May 2021, and the last one visible from the United States until 2022. (Photo by Gaston De Cardenas / AFP)
Fotókon az évtized utolsó vérholdja
Csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja, aki január 21-én óhajnalra állította az ébresztőórát. 

A vöröslő Hold önmagában is pompás látvány volt, de néhány szerencsés megfigyelő egy másik jelenségnek is szemtanúja lehetett ezzel egy időben, égi kísérőnkbe ugyanis egy meteorit csapódott be, írja a National Geographic.

Ritkán történik két ilyen ritka esemény egyszerre. Ilyen méretű meteoritok körülbelül hetente egyszer találják el a Holdat

– mondta a lapnak Justin Coward, a New York-i Stony Brook University professzora.

Hozzátette, ha a jelenséget tudományosan is sikerül igazolni, akkor az történelmi jelentőségű, hiszen korábban sosem sikerült hasonlót rögzíteni teljes holdfogyatkozás idején.

A becsapódó meteorit egyébként meglehetősen kicsi, szakértők szerint maximum egy focilabda méretű volt. Ez pedig elég jól rávilágít arra, hogy milyen erőteljes hatást tudnak kiváltani az űrben az apró dolgok, amikor hatalmas sebességgel ütköznek valamivel.

A tudósok most szeretnék a legkisebb részleteket is feltárni a történtekről, és reményeik szerint fotót is készítenek majd a Holdban keletkezett új kráterről. Ha így lesz, természetesen arról is beszámolunk majd.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.