Mozaik

Ilyen csodás égi jelenséget 2022-ig nem látunk

Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-én hajnalban.

Jövő hétfőn a csillagos égbolt szerelmeseinek érdemes lesz igazán korán kelni – adta hírül az ng.hu.

Aki huszonegyedikén hajnali fél négykor hajlandó felkelni, igazán különleges csillagászati jelenségben gyönyörködhet, a teljes holdfogyatkozásban.

A látványos eseményhez a Nap, a Föld és a Hold egy vonalban állása szükséges, ez pedig valóban nem mindennapi alkalom, hiszen legközelebb hazánkból csak 2022-ben lehet majd hasonlót megfigyelni.

Holdfogyatkozáskor a Föld kúp alakú árnyéka teljes egészében a Holdra vetül, fokozatosan takarva el szemünk elől egyetlen mellékbolygónkat. A januári esemény látványosságát némiképp árnyalja a hajnali időszak ténye, hiszen akkor már világosodni kezd az addig koromsötét égbolt.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Hétfőn 3 óra 36 perctől egészen 6 óra 43 percig tart majd a bolygók szerencsés együtt állása.

Bár a fogyatkozás hajnali fél négy után 6 perccel kezdődik, ekkor még szabad szemmel szinte láthatatlan lesz a jelenség. Látványosabbá csupán 4:33-kor válik, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, majd percről-percre lassan haladva eltakarja a holdkorongot. A teljes fogyatkozás fázisa 5 óra 41 perctől 6 óra 43 percig tart majd. Hat óra tizenkettőkor lesz Földünkről szemlélve a legsötétebb a holdkorong.

Vérholdnak nevezték az ókoriak a teljes holdfogyatkozást. Szabad szemmel is észlelték a mellékbolygó halvány vöröses színárnyalatát.  Huszonegyedikén a teljesség kezdetekor kiválóan megfigyelhető világos, teliholdas égbolthoz képest jóval több és halványabb csillag megjelenése várható a teljesség beállta után. A vörös árnyalatot – a “vérholdat” – csupán a teljesség ideje alatt – jövő hétfőn 5:41 és 6:43 között mutatja majd az égitest.

Fotózásra is kiváló lehetőséget nyújt a ritka csillagászati esemény.  A holdfogyatkozás fényképezését érdemes előre megtervezni, ehhez planetáriumszoftverek, sőt a Hold aktuális helyzetét megjelenítő TPE program is a rendelkezésre áll, melynek segítségével gyorsan kiszámítható kísérőbolygónk pontos helye az égbolton – hangsúlyozta a portál. A teljes fogyatkozás végén lenyugvó Hold látványát szintén érdemes lesz majd nyomon követni a korán kelőknek. Ráadásul az eseménnyel egyidejűleg az Ikrek csillagkép két erős fényű csillaga, a Castor és a Pollux is pompás fotótéma lesz.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik