Mozaik

Létezik egy tó Kazahsztánban, ahol a fák fejjel lefelé nőnek

Persze csak képletesen, de a jelenség mégis egyedülálló a világon.

A Tien-san röghegység kazahsztáni oldalán, egy erdős területen található a világ egyik, ha nem a legkülönlegesebb állóvize, írja az Insider.

A Kaindy-tó egy földrengés következtében jött létre 1911-ben. A mai napig számtalan fenyőfának ad otthont, és aki a mélyébe merül, egy mesebeli erdőt csodálhat meg a búvárszemüvegén keresztül.

Thinkstock

Amikor a földrengés bekövetkezett, a földcsuszamlás elzárta a szurdokot egy természetes gátat kialakítva. Az évek során az esővíz felhalmozódott, a sérült fákat pedig idővel ellepte a víz.

A helyszínt még vonzóbbá teszi, hogy a fenyőfák ágain több mint 100 esztendő elteltével is ott virítanak a tűlevelek. Ez annak tudható be, hogy a tó közel kétezer méterrel a tengerszint felett terült el, ezáltal a víz hőmérséklete meglehetősen alacsony minden évszakban.

Thinkstock

Kazahsztán egyik legnépszerűbb természeti látványossága híres továbbá az egyedülálló színvilágáról is, ami a világoskéktől a smaragdzöldig változik a vízben lévő ásványi anyagoknak köszönhetően. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi videó.

5 lélegzetelállító tó Európában, amiről talán még sosem hallottál
Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz? Így aztán számtalan csodálatos tóparti úti cél közül választhatnak a tavak szerelmesei.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik