Mozaik
A long exposure picture shows a Perseid meteor crossing the night sky and stars trails above the ruins of a medieval castle in the village of Kreva, some 100 km northwest of Minsk, on August 12, 2019. (Photo by Sergei GAPON / AFP)

Beragyogták az eget mára virradó éjjel a leghíresebb hullócsillagok

Világszerte megkülönböztetett figyelem kíséri minden évben az augusztusi meteorrajt.
Korábban a témában:

Az év leghíresebb és legnépszerűbb meteorraja a Perseidák, melyet világszerte megkülönböztetett figyelem kísér. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek.

A Perseidák meteorraj érkezése általában augusztus közepére esik, melyet “Szent Lőrinc könnyeinek” is neveznek a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc “emlékére”. A Persus csillagkép felől érkező meteorraj csillagai elszórtan napokkal korábban is láthatóak,  de a leglátványosabb csillaghullás idén augusztus 12-ikéről 13-ika virradóra esett.

A csodálatos égi jelenséget fotósok ezrei lesték szerte a földkerekségen, közülük a hírügynökségek által közreadott csodálatos fotókból szemezgettünk – reméljük olvasóink gyönyörűségére.

Meteor az égbolton Hollókő felett

Hollókõ, 2019. augusztus 12.
Meteor az égbolton a hollókõi vár felett 2019. augusztus 12-re virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter (2019. augusztus 12.)

Hullócsillag a fehéroroszországi Petkovicsinél

Petkovicsi, 2019. augusztus 12.
A Perseidák meteorraj egyik hullócsillaga (k) szeli át a hajnali égboltot a fehéroroszországi Petkovicsi felett 2019. augusztus 12-én.
MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics (2019. augusztus 12.)

Perseidák meteorzápor a törökországi Kutahyájában

KUTAHYA, TURKEY - AUGUST 13: A Perseid meteor streaks across the sky over Domanic district of Kutahya in Turkey on August 13, 2019. Serdar Yigit / Anadolu Agency
Fotó: Europress/AFP/Serdar Yigit /Anadolu Agency (2019. augusztus 13.)

Hullócsillagok Mitában (Japán)

A picture shows the shooting star of Perseids in Mita, Hyogo prefecture on August 13, 2019.  ( The Yomiuri Shimbun )
Fotó: Europress/AFP/The Yomiuri Shimbun (2019. augusztus 13.)

Meteor a nagykanizsai Csónakázó-tó felett

Nagykanizsa, 2019. augusztus 13.
Meteor az égbolton a nagykanizsai Csónakázó-tó felett 2019. augusztus 13-ra virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj.
MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György (2019. augusztus 13.)

Csillaghullás Salgótarján közelében

Salgótarján, 2019. augusztus 13.
Meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter ((2019. augusztus 13.))

Kiemelt kép: Hosszú expozícióval készült felvétel az éjszakai égbolton áthaladó Perseidák meteorrajról egy középkori vár romjai fölött Kreva falunál a fehéroroszországi Minszktől mintegy 100 kilométerre északnyugatra, 2019. augusztus 12-én – Fotó: AFP/Europress/Szergej Gapon

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.