Mozaik

Hamarosan érkeznek a nyári éjszakák tüneményei, a világító felhők

A teliholdak és meteorrajok után jó egy kis változatosság.

A nyári éjszakák legéteribb szépségű tüneménye az éjszakai világító felhő, angol rövidítésében NLC, írja National Geographic.

Fotó: Gofororbit/Wikimedia Commons

E felhők igen nagy magasságban, 80-85 km-rel a bolygónk felszíne felett alakulnak ki, és csak a nyári napforduló környéki hetekben láthatjuk őket, az igazi területük tőlünk északra húzódik. Hazánkban az általában június közepe táján jelenhetnek meg, és július végéig van esélyünk rá, hogy megpillantsuk őket.

A jelenséget a vízjég 40-100 nanométer átmérőjű kristályai okozzák, amelyek porszemcsékre telepednek, és amik visszaverik a már horizont alatt lévő Nap fényét. Felfedezésük óta a megfigyelések gyakorisága, fényessége és nagysága növekedett, ami egyes tudósokat arra a feltételezésre indított, hogy ez a klímaváltozással is összefüggésben lehet.

Alkonyat után másfél-két órával, illetve napkelte előtt ugyanennyivel jelennek meg az északi ég alján, este északnyugaton, hajnalban északkeleten. Mivel általában csak néhány fok magasságig kúszik fel a jelenség az égboltunkra, olyan észlelőhelyre van szükség, ahonnan az északi horizonton nincs akadály.

Kiemelt kép: Kevin Cho/Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik