Mozaik

Dámszarvasok heves nászától visszhangzik a Körösvölgyi Állatpark

kmnp.hu / Urbancsok Éva
kmnp.hu / Urbancsok Éva
A dámszarvas bikák hangja rövid gurgulázó torokhangú röffenéseknek hangzik.

Elkezdődött a dámszarvasok barcogása a Körösvölgyi Állatparkban – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Ösztöneinek engedelmeskedve, már hetek óta bőg Bátor, az Állatpark büszke gímszarvas bikája, hirdetve, hogy két fős tehén háreme kizárólag az ő tulajdona.

A gímszarvasokkal szomszédos kifutóban, a dámszarvasoknál viszont még csak most kezdődött a barcogás. A dámszarvas bikák hangja a dámszarvas teheneknek legalább annyira imponáló, mint a szomszéd kifutóban orgonáló Bátor öblös hangja a gímtehenek számára.

kmnp.hu / Urbancsok Éva

Leszegett fejjel viaskodnak

A Körösvölgyi Állatpark két dámszarvas bikája, a világos tejeskávé színű öregebb példány és a sötét barna színváltozatú fiatalabb bika agancsaikkal egymásnak feszülve gyakran összemérik erejüket.

A dámszarvasok sokkal kényelmesebb udvarlók, mint a gímszarvasok. Nem a hölgyek kegyeiért, hanem a legjobb területekért versengnek, ahol a tehenek keresik fel őket. A legjobb tehenes területeket a legjobb képességű bikák bitorolják, a legnagyobb eséllyel szaporodva tovább és biztosítva a kiváló dám genetika továbbadását.

A dámszarvasok különleges “koncertjét” időjárástól függően novemberig hallgathatják meg a Körösvölgyi Állatpark vendégei.

Kapcsolódó
Gyönyörű fotókon az őszi szarvasbőgés lenyűgöző pillanatai
Izgalmas élményeket mutatnak meg a természetfotósok nem mindennapi felvételei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik