Mozaik

Tavasz az őszben: megtréfálta a természet a különleges vadvirágot

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Pigniczki Csaba
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Pigniczki Csaba
Ez a növény rendszerint május-június folyamán virágzik.

Az elmúlt hetek szokatlanul meleg őszi időjárása alaposan becsapta a növények biológiai óráját – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A jó állapotú száraz gyepeken, valamint cserjésekben, erdőszegélyekben és bokorerdőkben élő koloncos legyezőfű a Felső-Kiskunság néhány pontján virágozni kezdett a napsütéses időben. Jellemzően a növény májusban és júniusban nyílik, ezért az október-végi virágzása mindenképpen szokatlan jelenség.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Pigniczki Csaba

Ritkaság az Alföldön

A koloncos legyezőfű 20-50 centiméter magasságú növény. Fűrészes szélű levélkéi szárnyasan szeldeltek, páfrányszerűek, amelyek tőlevélrózsaszerűen nőnek. Sárgásfehér virágai sűrűn nyílnak a növény tetején. A faj a középhegységeinkben, valamint a Dunántúlon is viszonylag gyakori, ugyanakkor az Alföldön azonban már ritkábbnak számít. Hazánk tájain májustól a nyár közepéig virágzik.

A Gyepgazdálkodás portál szerint a növény föld feletti részeit és gyökerét a népi gyógyászatban régóta használják, izzasztó, vizelethajtó, lázcsillapító hatású. Golyva kezelésre, valamaint görcsoldóként, női problémák esetén, megfázás és reuma ellen alkalmazzák, főként teakeverékekben.

Kapcsolódó
Szokatlan jelenség: kivirágzott tavasszal az őszi kikerics
Érdekes egyedfejlődés a Kis-Balatonon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik