Az elmúlt hét kedvező időjárása fölébresztette a természetet. Elkezdődött a gombaszezon, megindultak a “nemzetközi csapatok” a hazai erdőkben, köztük az osztrák csészegombák, jelentősebb mennyiségben pedig a cseh kucsmagombák.
A Facebook gombákkal foglalkozó csoportjaiban bejegyzések sokasága árulkodik arról, hogy van olyan terület, ahol amerre a szem ellát, csak kucsmagomba virít.
A Baranya vármegyei hírportál a Pécsi Vásárcsarnokba látogatott, ahol Orbán Imre gombaszakellenőr beszélt a szezon kezdetéről.
A kucsmagomba a nagyon vizes talajú, ritkás, azaz elsősorban a folyó-parti erdőket kedveli, de megjelenhet az erdők szélein, a réteken, a ligetekben, továbbá gyakran a kertekben, udvarokban is
– említette a szakember.
A cseh kucsmagomba általában az első a tavaszi kucsmagombák sorában, különleges, fűszeres aromájú, igazi ínyencség: levesek, mártások, feltétek kiváló alapanyaga.
Fontos tudni: fogyasztás előtt mindig legalább 20 perc hőkezelés szükséges. Ennek hiányában allergiás jellegű tüneteket okozhat, amelyeket toxikus anyagok váltanak ki. A 20 perces főzés viszont minden veszélyt hatástalanít.
A Pécsi Vásárcsarnokban a múlt hét végén csupán egy árus kínált kucsmagombát, kilóját több mint 10 ezer forintért, azonban a kisebb mennyiségekre porciózott adagokat szinte rögtön elkapkodták a vevők
– írta a portál.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a levegő melegedése nyomán várhatóan nagyobb mennyiségben is kapható lesz hamarosan a levesnek, de pörköltnek is kiváló finomság, amit sejtet, hogy a közösségi portálon is megjelentek már eladásra kínált cseh kucsmagombák.
Amit sose felejtsünk: a magunk által szedett vagy ajándékba kapott gombát minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel, akiknek országos listáját IDE KATTINTVA találjuk.