A konyha egy otthon szíve, ahol mindenki szívesen tartózkodik. Ám még ha első pillantásra minden rendben lévőnek tűnik, és a mosogató üres, az asztal és a konyhapult tiszta, a tűzhely csillog-villog, akkor is tisztában kell lennünk a ténnyel: ez a terület gyorsan a baktériumok melegágyává válhat, ha nem megfelelően kezeljük, írja a foodiescore.blog.
Fogantyúk és kapcsolók
Naponta tucatszor megérintjük őket, gyakran gondolkodás nélkül. Az ajtókilincsek, fiókok fogói, hűtőszekrény ajtaja, mikrohullámú sütő gombjai és a villanykapcsolók magas kockázatú érintési pontok. A kezünkön mikroorganizmusok vannak, amik lerakódnak ezeken a felületeken, és várják a következő érintkezést, hogy átkerüljenek más élelmiszerekre vagy kezekre.
A leggyakoribb hiba, hogy a látható munkafelületekre, például a konyhapultokra vagy a főzőlapokra koncentrálunk, miközben ezeket a kisebb tárgyakat elhanyagoljuk. Kutatások kimutatták, hogy a hűtőszekrény fogantyúja az egyik legszennyezettebb tárgy a konyhában. Gyakran sietve érintjük meg, így elsődleges baktériumfészek.
Hűtőszekrény
A hűtőszekrény kulcsfontosságú szerepet játszik az élelmiszerek frissen tartásában. A nem megfelelő kezelés azonban a hideg környezetben jól fejlődő pszichrofil baktériumok inkubátorává válhat.
Nem csak a polcokat kell letörölgetni. Vannak a hűtőnek olyan részei, amikre alig-alig fordítunk figyelmet. Az ajtótömítések rései összegyűjtik a morzsákat és a nedvességet, ami elősegíti a penészképződést. A kondenzvíz-elvezető nyílások eltömődhetnek, és baktériumok melegágyává válhatnak. Ráadásul a rendezetlen tárolás, amikor a felső polcon lévő termékről a szennyeződés az alsóbb polcokon lévőkre kerül, jelentős keresztszennyeződési kockázatot jelent.

Vágódeszkák
A vágódeszka nélkülözhetetlen eszköz a konyhában, de rejtett veszélyt is hordoz: a keresztszennyeződést. Ez akkor fordul elő, amikor a nyers élelmiszerekből (például csirkéből) származó baktériumok a deszkán keresztül átkerülnek a fogyasztásra kész ételekbe (például salátába).
Idővel a késvágások barázdákat és bemélyedéseket hoznak létre a deszka felületén. Ezek tökéletes búvóhelyként szolgálnak az ételmaradékok és baktériumok számára, amelyekhez a szokásos tisztítás során nehéz hozzáférni. A fa deszkák különösen problémásak lehetnek. A legbiztonságosabb megoldás, ha a deszkákat meghatározott célokra használjuk. Ideális esetben legalább kettő legyen: egy a nyers húsoknak és halaknak, egy másik pedig a zöldségeknek, kenyérnek és egyéb fogyasztásra kész termékeknek. A színkódolás hasznos segítség lehet ebben.
Szivacsok és konyharuhák
A szivacsok és a konyharuhák gyakran a legszennyezettebb tárgyak otthonainkban. Állandóan nedvesek és ételmaradékokkal érintkezve tökéletes feltételeket teremtenek a baktériumok szaporodásához. Egy szivacs porózus szerkezete több millió baktériumot képes befogadni. Tanulmányok kimutatták, hogy egyetlen használt konyhai szivacsban több mint 350 különböző faj található. Minden alkalommal, amikor egy nem fertőtlenített szivacsot használunk, baktériumokat szórunk szét a konyhapulton, az edényeken és a kezünkön. Éppen ezért rendkívül fontos a napi fertőtlenítésük és a rendszeres cseréjük.
Vajon ártalmas-e az egészségre a lefagyasztott kenyér? És a lefolyónak a forró víz? Utánajártunk.

